Bodemcafé: composteren van paardenmest Hoe begin ik eraan?

Hoe kringloop sluiten op de paardenweide? Wanneer je je eigen mest kan verwerken tot een goede bodemverbeteraar kan je de weide veerkrachtiger maken.

Valentijn van Viva Concept legt uit en laat je zien hoe je kan starten met het composteren en/of fermenteren van paardenmest. Hij gaat in op de verschillen tussen de processen en de voor– en nadelen. Verder kan je de tekorten in je bodem die je hebt opgespoord met een grondanalyse ook aanpakken door het toevoegen van andere natuurlijke bodemverbeteraars. En wat met bekalken? Is het een goed idee om elk jaar kalk toe te voegen?

Na de pauze krijgen we te horen wat de wet zegt de over bemesten en mestopslag. Welke regels zijn er voor het opslaan en uitrijden van paardenmest. Hoe worden de controles uitgevoerd en welke sancties zijn er aan verbonden. Davy Schreurs, paardenhouder, en controleur bij de Vlaamse Milieumaatschappij neemt dit deel voor zijn rekening;


Dit project kwam tot stand met steun van het Europees fonds voor plattelandsontwikkeling.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische info

Wanneer

Prijs

Gratis

Waar

Organisatie

Regionaal Landschap Lage Kempen vzw
  • Met Leader steun (Leader) ©Leader
  • Europa (Europa) ©Europa
  • Regionaal Landschap Lage Kempen (RLLK) ©RLLK
  • PXL Tech (PXL) ©PXL
  • Bodemkundige Dienst van België (BDB) ©BDB
  • Paardenpunt Vlaanderen (Paardenpunt Vlaanderen) ©Paardenpunt Vlaanderen
  • Viva Concept (Viva Concept) ©Viva Concept

Zelf een activiteit toevoegen?

Dat kan via www.uitdatabank.be. In het Stadsmagazine publiceren we tweemaandelijks een overzicht. Als je wilt dat je activiteiten in deze evenementenkalender verschijnen, is het nodig dat je ze ten laatste anderhalve maand voor de maand van uitgave doorgeeft.

Bijvoorbeeld: Je wilt dat je activiteit verschijnt in de editie van het Stadsmagazine van oktober-november. De uiterste inleverdatum hiervoor is 15 augustus.

Opgelet: bij evenementen in het begin van de maand, geef je je activiteit best 3 maanden vooraf door, want het Stadsmagazine verschijnt niet steeds de 1ste van de maand.