Archeologische wandelingen

Grafheuvels in Molhem

Op het gehucht Molhem liggen 5 prehistorische grafheuvels die dateren uit de periode 800 tot 500 v. Ch. De 5 grafheuvels zijn met elkaar verbonden door een wandelpaadje. Bij elke grafheuvel geeft een infobord de nodige informatie.

De grafheuvels liggen in het wandelgebied van Hoksent-Molhem.

Archeologische site Hoogstraat

In 2015 en 2016 werd een archeologische site bij de Hoogstraat in Grote-Brogel opgegraven. Op deze site Peer-Hoogstraat zijn twee cultusplaatsen blootgelegd met bijzondere voorwerpen uit de overgangsperiode tussen de Keltische en Romeinse tijd. De site ligt langs een Romeinse hoofdweg. Het is vermoedelijk een heilig bos. De inheemse bevolking voerde er offerrituelen uit.

De opgegraven voorwerpen en de mogelijke verklaringen van deze cultusplaatsen spreken tot de verbeelding.

Leerlingen uit het vierde middelbaar van het Agnetencollege in Peer gingen ermee aan de slag in het kader van het educatief project Jong redt Oud. Onder deskundige begeleiding ontdekten zij de archeologische site en leerden ze over erfgoed en archeologie. Om de site te ontsluiten voor het publiek, schreven de leerlingen er vijf scenario’s bij, die ze omzetten in geluidsopnames. Deze opnames zijn nu te beluisteren langs de site via een QR-code.

De archeologische site ligt in het wandelgebied van de Abeekvallei. Starten kan aan wandelwissel 259, nabij hoeve Ooievaarsnest in de Hoogstraat in Peer.