Bermen vol leven. Doe jij ook mee?

Gepubliceerd op: woensdag 14 april 2021
Doe mee en breng samen met ons de natuurwaarde van enkele bermen in kaart.

Vanaf de lente geven bloemrijke wegbermen Limburg kleur. Bermen zijn dikwijls natuurpareltjes waar vlinders, bijen en andere kleine dieren nog een thuis vinden in het versnipperde landschap. Maar een “verkeerd” maaibeheer heeft dikwijls een grote impact voor deze (soms zeldzame) dieren. Daarom brengen we gemeentelijke topbermen in kaart, zodat ze op termijn aangepast beheerd kunnen worden.

Breng topbermen in kaart

Het provinciaal natuurcentrum werkt dit jaar samen met de gemeenten Heers, Gingelom, Diepenbeek, Bilzen, Peer en het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren. Breng jij samen met ons de topbermen in kaart? Zo help je ons om de bermen te selecteren die de meeste potentie hebben voor de biodiversiteit.

Het provinciaal natuurcentrum ontwikkelde een zakboekje om kruidige topbermen voor flora en fauna op een eenvoudige manier te herkennen. Interesse is hierbij belangrijker dan kennis.

Praktisch

Je volgt eerst een korte online vorming op 11 mei (verplicht). Hier krijg je informatie over het project en de methodiek en kan je je kandidaat stellen om mee te werken.
Vervolgens is er op 25 mei in Peer een begeleid terreinbezoek (aanbevolen) waarbij je in groep leert werken met het zakboekje. Daarna kies je hoeveel en welke bermen je in Peer wilt onderzoeken. Het provinciaal natuurcentrum begeleidt je hierin.

Schrijf je hier in