Bescherm je tegen griep met een vaccinatie

Gepubliceerd op: maandag 27 september 2021
Wist je dat elke winter 1 op de 10 mensen griep krijgt? Bescherm je tegen de ziekte en haal vanaf half oktober je griepprik. Vraag ernaar bij je huisarts.

Vaccinatie is de beste manier om je tegen griep en vooral de gevolgen ervan te beschermen. Ben je gevaccineerd, dan is de kans dat je griep krijgt veel kleiner. Krijg je toch griep, dan word je met een vaccinatie minder ziek en is de kans op complicaties zoals een longontsteking veel kleiner.

Voor wie is het griepvaccinatie belangrijk?

  • Vrouwen die zwanger zijn tijdens het griepseizoen.
  • Iedereen ouder dan 65 jaar en met de corona-epidemie vanaf 50 jaar.
  • Iedereen vanaf de leeftijd van 6 maanden met diabetes of een andere chronische ziekte van bijvoorbeeld hart, longen (ernstig astma of COPD), lever, nieren of spieren. Of mensen die een verminderde weerstand hebben door een andere ziekte of een behandeling.
  • Alle personen die opgenomen zijn in een woonzorgcentrum, een psychiatrische instelling of een instelling voor personen met een beperking.
  • Alle mensen die samenwonen met de bovengenoemde risicopersonen of die zorgen voor kinderen jonger dan 6 maanden.
  • Alle personen werkzaam in de gezondheidssector.

Gefaseerde aanpak: risicogroepen eerst

Wie behoort tot de groepen waarvoor griepvaccinatie aanbevolen is, kan het vaccin vanaf half oktober toegediend krijgen. Afhankelijk van de beschikbaarheid van de vaccins na de prioritaire vaccinatie van de risicogroepen, kan de vaccinatie worden uitgebreid tot de rest van de bevolking. Dat betekent dat anderen het vaccin dan vanaf midden november kunnen bekomen.

Behoor je tot de hierboven omschreven groepen? Dan is het sterk aanbevolen om je te laten vaccineren vanaf 15 oktober. Dat geldt ook voor personen die met jou onder hetzelfde dak wonen. Omwille van de COVID-19 epidemie is het dit jaar extra belangrijk om je te laten vaccineren aangezien de kans bestaat dat het griepseizoen samenvalt met een COVID 19-piek.

Behoor je niet tot de hierboven omschreven groepen? Dan kan je het vaccin halen vanaf 15 november. (afhankelijk van de beschikbaarheid van het aantal vaccins)

Meer info?

www.laatjevaccineren.be