‘Bruegel. De grote ontsnapping.’ in de Peerse Sint-Trudokerk

Gepubliceerd op: maandag 25 januari 2021
Tien wezens uit het werk van Pieter Bruegel verschansen zich sinds kort in de Peerse Sint-Trudokerk. Ze maken deel uit van de tentoonstelling ‘Bruegel. De grote ontsnapping’. Toerisme Vlaanderen bood de tentoonstelling die in 2019 en 2020 in Brussel te zien was, aan de Stad Peer aan.

“Pieter Bruegel en Peer … het is een mooi verhaal, ook al is het laatste punt nog niet gezet. De feiten: Bruegel overleed in 1569 in Brussel. Hoe oud hij toen precies was en vooral: waar hij geboren werd, blijven voorlopig nog onduidelijk. Er zijn verschillende theorieën, onder meer de conclusies van verschillende historici die ervan overtuigd zijn dat de wereldberoemde schilder in Grote-Brogel (Peer) geboren is.

BRUSSELS EERBETOON 
Bruegel is dan wel misschien geboren in Grote-Brogel, wonen deed hij in Brussel. In de Kapellekerk - niet ver van de Grote Markt - ligt hij er samen met zijn vrouw begraven. Het was dan ook geen toeval dat een van de meest amusante tentoonstellingen 'Bruegel. De grote ontsnapping' in 2019 precies daar opende. Toerisme Vlaanderen nam tijdens het Bruegeljaar het initiatief omdat men vond dat er iets met de locatie moest gebeuren. Omdat het een kerk betrof, mocht het natuurlijk ook niet te opzichtig worden. Het uitgewerkte concept bleek een schot in de roos. In 2021 komt de expositie thuis in Peer, in de Sint-Trudokerk.

PEERS EERBETOON
Wat er ook van is: Peer heeft zijn mogelijk beroemdste zoon al heel wat jaren in de armen en het hart gesloten. Zelfs meer dan 450 jaar na zijn dood is Bruegel in Peer nooit ver weg. Peer telt met het Bruegelmuseum, de Bruegelfietsroute en de wandelroute met Bruegelspelen al verschillende belevingsprojecten rond de schilder. Het project ‘Bruegel. De grote ontsnapping.’ is een nieuwe parel aan de Bruegelkroon. Bruegel was een van de eerste schilders waar het landschap een volwaardig onderdeel van het schilderij werd, maar meer nog staat hij bekend om zijn ironie, spotten met de mens en zijn zwakheden. Treffend gesymboliseerd door allerlei bizarre wezens en personages die zijn werken bevolken.

TIEN WEZENS IN DE KERK
In de tentoonstelling ontsnappen tien wezens uit de schilderijen van de Vlaamse Meester. Ze komen samen om de man die hen heeft geschilderd te eren en ze verstoppen zich achter hoek en kant in de Sint-Trudokerk. De bezoeker aan de tentoonstelling gaat met een brochure in de hand op pad voor een zoektocht naar de tien wezens in de kerk. De opdracht is eenvoudig: kijk aandachtig rond in de kerk, want net zoals in de schilderijen van Bruegel opent zich dan een compleet andere wereld. Tip: breng zeker ook een bezoek aan het Bruegelmuseum op de Markt. In de brochure van de tentoonstelling in de kerk vind je bij elk schilderij een nummer. Dit nummer verwijst naar de reproductie in het Bruegelmuseum. Zo kan je de personages op ware grootte zien. In een echte Bruegel … of toch bijna.

Meer info over de tentoonstelling vind je hier.