Cartoonfestival - 7 mei-31 juli

Hoe zouden de schilderijen van Pieter Bruegel de Oude er uitzien, mocht hij vandaag zijn penselen gebruiken? Die vraag stond centraal bij de lancering van het Cartoonfestival Peer650. De antwoorden bleven niet uit. Liefst 260 cartoonisten uit 55 landen stuurden hun tekeningen in. De 150 beste cartoons zijn te zien tijdens het Cartoonfestival Bruegel anno 2017 in de gebouwen van de Blauwe Kiel op de Markt in Peer.

Het werk van Pieter Bruegel door de ogen van een Chinees, een Braziliaan, een Griek of een Kosovaar? Of een Cubaan, een Koerd of een Hondurees. Om maar te zeggen dat het thema Bruegel niet alleen van alle tijden, maar ook van alle windrichtingen is. De interesse voor de wedstrijd is inderdaad wereldwijd te noemen. De deelnemers komen uit 55 verschillende landen en die stuurden in totaal 573 cartoons in. Deze cartoons werden beoordeeld door een vakjury.

Deze vakjury werd samengesteld door voorzitter en Perenaar Kurt – Klier – Valkeneers. De beoordeling gebeurde in drie rondes. Uiteindelijk bleven er per jurylid, 7 in totaal, 21 cartoons in de finale over. Uit deze 21 finalisten werden de winnaar en de eervolle vermeldingen gekozen. Er zijn werkelijk pareltjes bij. Dat is nog maar eens het bewijs dat Bruegel ook bijna 450 jaar na zijn sterfdatum nog altijd actueel is. Met een ludieke knipoog naar de wereld van vandaag. En zo hoort het bij een Cartoonfestival.

Zet U

Ook Samana Peer zet in op Peer650. En wel met een heel bijzondere tentoonstelling die de naam ‘Zet U’ kreeg. Dat moet je vooral letterlijk nemen, want in dezelfde ruimte als de Cartoontentoonstelling staan oude schoolstoelen die gepimpt werden tot eigentijdse kunststukken door middel van de zogenaamde zentanglemethode. Daarnaast vind je er ook allerhande breiwerk en een reeks van gedichten waarin de zorg voor mensen centraal staat.

7 mei tot en 31 juli

Plaats
Blauwe Kiel - Markt 7 in Peer

Vrije toegang

Openingsuren
Dinsdag: 14 - 17 uur
Donderdag: 14 - 20 uur
Zondag: 14 - 17 uur

Groepsbezoeken zijn mogelijk op andere momenten.
Te reserveren via +32 11 61 16 02 of toerisme@peer.be