CurieuzeNeuzen in de tuin van 't Poorthuis

Gepubliceerd op: dinsdag 6 april 2021
Stad Peer doet mee aan het grootste burgeronderzoek naar hitte en droogte ooit. In de binnentuin van 't Poorthuis staat tot en met oktober een sensor die de temperatuur en de vochtigheid meet.
Al enkele jaren op rij volgen de hitte- en droogterecords elkaar op. Onze zomers worden warmer en droger, en dat beginnen we steeds meer te voelen. Je hebt het vast ook al gemerkt in je tuin: er verschijnen dorre plekken in het gazon, tijdens een hittegolf verliezen de bomen vroegtijdig hun bladeren. Maar ook landbouwers en beheerders van natuurgebieden zien steeds meer de directe gevolgen van hitte en droogte.
 
CurieuzeNeuzen in de Tuin onderzoekt hoe we beter kunnen omgaan met de effecten van steeds warmere en drogere zomers. Hoe zorgen we ervoor dat onze tuin een verkoelende plek blijft tijdens een hittegolf? En hoe wapenen we onze tuinen, maar ook onze parken, akkers en natuurgebieden, beter tegen de droogte?
 

Om deze vragen te beantwoorden willen we de hitte en droogte in heel Vlaanderen zeer gedetailleerd in kaart brengen. Dit is een uitdagend wetenschappelijk probleem en vraagt heel veel meetpunten. Net daarom doet CurieuzeNeuzen een beroep op 5.000 burgerwetenschappers. Eén van de meetpunten staat in de binnentuin van 't Poorthuis.
 
Benieuwd naar de resultaten van de metingen? Je kan alle statistieken raadplegen op het dashboard.
 

Raadpleeg het dashboard