De Bascule verdwijnt en herrijst in nieuw woonproject

Gepubliceerd op: woensdag 31 maart 2021
Bij het binnenkomen van het Peerse centrum springt het voormalige café ‘Bascule’ onmiddellijk in het oog. Het gebouw uit 1954 is voor vele generaties een betekenisvolle plek. Het gebouw en de omgeving krijgen een plaats in een woonproject van Marchetta Familiebouwers. De werken starten in april.

Culturele waarde blijft behouden"

“Café ‘Bascule’ roept bij vele Perenaren mooie herinneringen op. Jong en oud herinnert zich de gezellige hoektoog, de terrasjes na schooltijd en de legendarische ‘Basculeburger’", zegt burgemeester Steven Matheï. "Het gebouw heeft, samen met het historisch pand aan de overzijde, ook een beeldbepalende functie voor Peer. We vinden het daarom ook zeer belangrijk dat de culturele waarde van het pand bewaard blijft.”

Het behoud van het oorspronkelijke pand stond steeds voorop, maar na bouwtechnisch onderzoek bleek dat geen optie door de toestand van het gebouw. Het Stadsbestuur legt daarom wel strikte voorwaarden op voor het nieuwbouwproject van Marchetta. “Het gebouw wordt op dezelfde locatie met dezelfde maten heropgebouwd. De baksteen moet zoveel mogelijk aansluiten bij de oorspronkelijke steen, het metselverband moet hetzelfde blijven, net zoals de versieringen in de gevel en boven de ramen. En ook niet onbelangrijk: de naam ‘Bascule’ wordt opnieuw in de gevel verwerkt. Op die manier blijft het beeld behouden”, aldus Steven Matheï.

22 wooneenheden in het centrum

“Project ‘De Bascule’ bestaat uit 22 ruime appartementen met veel lichtinval en 1 handelsruimte. De gelijkvloerse appartementen zijn voorzien van een tuin, wat een extra troef is in de stad", klinkt het bij Cerina Marchetta, gedelegeerd bestuurder van Marchetta Familiebouwers. "Oorspronkelijk wilden we de voor- en zijgevels van de Bascule behouden, maar het gebouw en de gevels verkeerden in een té slechte staat. Daarom zullen we het gebouw afbreken en heropbouwen.”

“Het uitzicht van de ‘nieuwe’ Bascule wordt volledig gebaseerd op hoe het gebouw er in 1954 uitzag. Naast het oorspronkelijke volume komt er ook een gebouw in eigentijdse architectuur met een lichte steen. Dat zal voor een mooi contrast zorgen met de oorspronkelijke Bascule, waarvoor we een recuperatiesteen gebruiken. Het hele project speelt erg in op energiezuinigheid en duurzaamheid. Zo krijgt bijvoorbeeld elk appartement een aantal zonnepanelen.”

‘Minder hinder’-maatregelen

“De werken starten half april en zullen ruim 2 jaar in beslag nemen. De hinder voor de omwonenden proberen we tot een minimum te beperken door enkel een deel van het openbaar domein in te nemen voor de opslag en levering van materialen. De bouwkraan plaatsen we in het gebouw, dus daar moeten we geen openbaar domein voor innemen. De bushalte wordt tijdelijk verplaatst naar de langparkeerplaatsen naast de ovonde”, besluit Cerina Marchetta.