De Nieuwe Blauwe Zak vanaf 1 april

Gepubliceerd op: maandag 15 maart 2021
Vanaf 1 april introduceert Fostplus De Nieuwe Blauwe Zak. Daarin mogen naast de klassieke PMD-verpakkingen voortaan ook alle plastic verpakkingen.

Welke verpakkingen mogen in de Nieuwe Blauwe Zak?

In de PMD-zak mochten tot nu toe enkel plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. Daar komen nu ook alle huishoudelijke plastic verpakkingen bij. Denk maar aan yoghurtpotjes of botervlootjes, maar ook plastic zakken en folies. Bekijk het schema voor de uitgebreide sorteerregels.

Verandert er iets aan de ophaaldata?

Nee. Vanaf 1 april bied je de Nieuwe Blauwe Zak aan op de dag waarop je voorheen de PMD-zak buitenzette. In de afvalkalender vind je alle ophaaldata terug.

Waar kan ik terecht met de plastics die geen verpakkingen zijn?

Harde plastics zoals plastic speelgoed, plastic gebruiksvoorwerpen, plastic huisraad, tuinmeubilair, buizen, enz. mag je vanaf 1 april 2021 aanbieden in de container harde plastics op het recyclagepark.

Kan ik de zachte plastics nog naar het recyclagepark brengen?

Vanaf 1 april 2021 staat er geen container meer op het recyclagepark om zachte plastics in te deponeren. Er zijn dan ook geen inzamelingen meer in de dorpen. Het plastic huishoudelijk verpakkingsafval hoort nu thuis in de Nieuwe Blauwe Zak.

Mag ik de oude PMD-zakken nog gebruiken?

De oude zakken blijven geldig tot 31 december 2021. Geen probleem dus als je nog een voorraadje hebt of als je verkooppunt nog geen nieuwe zakken beschikbaar heeft. Vanaf 1 april mag je ze voor ophaling aanbieden mét de extra plastic verpakkingen.

Hoeveel kost de Nieuwe Blauwe Zak?

De prijs van een Nieuwe Blauwe Zak is dezelfde als de huidige pmd-zak: 0.15 euro per stuk.