Doe mee aan 'Maai mei niet'

Gepubliceerd op: maandag 3 mei 2021
Doe mee aan Maai Mei Niet en maai de hele maand mei (een deel van) je gazon niet of minder. Zo leg je een rijkelijk buffet aan voor belangrijke beestjes zoals bijen, kevers, vlinders en hommels. De Stad Peer doet ook mee en maait deze maand 30% minder bermen dan normaal.

Wist je dat je door niets te doen een grote bijdrage kunt leveren aan onze natuur? Minstens 10 procent van Vlaanderen bestaat uit tuin, dat is evenveel als onze oppervlakte bos. Jouw tuin kan ook een stukje natuur zijn, en dus een cruciale bijdrage leveren aan ons milieu. Door je gras maar om de vier weken te maaien, kun je tot tien keer meer bijen aantrekken.

Waarom is dat nodig?

Onze tuinen minder verharden, regenwater meer laten infiltreren en bomen de ruimte te geven om te groeien: het zijn stuk voor stuk oplossingen voor nijpende problemen als de aanhoudende hitte en droogte waar we steeds vaker mee te maken krijgen. Ook ons gras anders gaan maaien is dat. Het knalgroene, gemillimeterde gazon is namelijk funest voor de natuur en de biodiversiteit. Bestuivers zoals bijen en vlinders vinden er geen voedsel, en water verdampt sneller uit de bodem wanneer gras te kort is.

Moet iedereen dan zijn tuin laten verwilderen?

Zeker niet. Wie houdt van een strak gazon, hoeft dat niet helemaal op te geven voor meer en betere natuur. Zelfs kleine ingrepen kunnen al helpen. Laat een stukje van je gazon wat langer worden, als vrijhaven voor vlinders en bijen. Of, wat gras maaien pas echt leuk maakt: maai figuren in het gras. Zoals een hanenkam (maai alleen de randen), cirkels, golvende lijnenā€¦ En maai je gras slechts om de drie à vier weken af.

Stad Peer doet ook mee!

Stad Peer ondersteunt de actie 'Maai mei niet' en maait in mei 30% minder, goed voor 4.73 Ha aan graszones die niet gemaaid worden. Op die manier krijgen de inheemse bloemen en planten opnieuw de kans om te groeien en dat is dan weer goed voor de biodiversiteit! De maaibeurten om de zichtbaarheid op kruispunten te verhogen, gaan wel gewoon door en dat vanaf 15 mei.