Een portie Vitamine P

Gepubliceerd op: maandag 8 februari 2021
Met het project 'Vitamine P' zet de Stad Peer in op lichamelijke en mentale gezondheid van de Perenaar. Projectmedewerker Elise Dries tekent mee de plannen uit.

Als er aan de coronapandemie al één goede zaak is, dan is het wel dat we met z’n allen vaker bewegen. Weg uit ons kot, de natuur in. Toch was de coronaperiode niet voor iedereen gemakkelijk: amper contacten, afstand houden en bubbelvermoeidheid. Je zou voor minder kopzorgen krijgen. Conclusie: Vitamine P komt (toevallig) op het juiste moment. 

DRIE HOOFDTHEMA’S 

“Het is de bedoeling dat ‘Vitamine P’ de gezondheid nog meer onder de aandacht brengt bij de Perenaren”, vertelt Elise Dries. Ze is sinds enkele maanden aan de slag als projectmedewerker voor het nieuwe initiatief. “Een droomjob? Natuurlijk (lacht), want is er iets leuker dan werken aan de gezondheid van andere mensen? Ik dacht het niet. Het project bestaat uit drie grote thema’s: mentale veerkracht, gezonde voeding en beweging.” 

MENTALE VEERKRACHT 

Het gebeurt al eens dat mensen een dipje hebben en dan is het belangrijk dat ze weten waar ze terecht kunnen. “Je kan op de eerste plaats contact opnemen met je huisarts die je kan doorverwijzen, maar er zijn ook andere organisaties die een luisterend oor bieden. Denk maar aan het JAC dat sinds vorig jaar een werking uitbouwt in De Bak en waar jongeren terecht kunnen met vragen en problemen. We willen het aanbod heel duidelijk en toegankelijk in kaart brengen. Daarnaast zetten we ook in op ludieke acties zoals positieve spreuken op etalages of complimentenkaartjes.” 

GEZONDE VOEDING 

Gezond eten is makkelijker dan je denkt. Je moet alleen juist geïnformeerd zijn. “Het is niet de bedoeling om van Vitamine P een kookproject te maken, maar wel om de Perenaar nog meer bewust te maken van gezonde voeding. We zullen regelmatig leuke, lekkere en vooral gezonde tips delen. Of we nodigen een expert in gezonde voeding uit voor een interessante lezing. Verder zal je de waterbar regelmatig in het straatbeeld zien. Er gaat immers niks boven een lekker glaasje kraantjeswater. We zetten de korte voedingsketen in de kijker. Vers en lekker van bij de boer bijvoorbeeld. En we maken werk van de organisatie van een lokaalmarkt waar plaatselijke aanbieders hun producten aan de man kunnen brengen.” 

BEWEGING 

Bewegen is gezond, die boodschap hebben we met z’n allen intussen wel begrepen. Maar hoe begin je er aan? “Gewoon, door het te doen”, lacht Elise. “Ik weet het, het klinkt simpel, maar de eerste stap is vaak de moeilijkste. Letterlijk en figuurlijk. Daarom geven we een zacht duwtje in de rug. We organiseren verschillende ‘start to-campagnes’, we breiden het bewegingsaanbod uit en we brengen voor de jongeren het aanbod speelterreinen in kaart. Een tip: ontdek de beweegbanken in de voortuin van ’t Poorthuis en aan Breugelhoeve. Je kan er maar liefst 250 verschillende oefeningen doen.” 

VITAMINE P(ARTICIPEER) 

De Stad Peer zet voor de realisatie van Vitamine P niet alleen eigen financiële middelen in, we maken waar mogelijk ook gebruik van subsidies van andere organisaties. “De Perenaar wordt beloond voor zijn inzet bij Vitamine P. We organiseren regelmatig een winactie en verenigingen kunnen een financiële tussenkomst aanvragen wanneer ze een gezondheidsproject organiseren. We gaan ervoor om de Perenaar regelmatig een portie Vitamine P toe te dienen. Zo dragen we bij tot een meer gezonde levensstijl en meer balans in het dagelijkse leven. Wie goed zorgt voor zichzelf, zal ook beter kunnen zorgen voor een ander en daar wordt dus iedereen beter van.