Expo 'Wolven in Limburg': op bezoek bij Roger

Gepubliceerd op: maandag 2 september 2019
De expo ‘Wolven in Limburg’ staat van 4 september tot en met 20 oktober opgesteld in het Toeristisch onthaalkantoor op de Markt. Ook Roger, de opgezette wolf, is er te zien. De Stad Peer voegt aan de tentoonstelling een infostand over de speciale wolfwerende omheining toe.

Met de komst van wolven in Noord-Limburg na meer dan een eeuw, is er een nieuw tijdperk aangebroken. Naya kwam vorig jaar via het grenspark Kempen~Broek in Bocholt ons land binnen. Daarna werd ze gesignaleerd in Bosland in verschillende gemeenten. Al snel bleek dat er ook een wolf actief was in de buurt van Duinengordel in Oudsbergen. Het was ook op weg naar dit gebied dat vorig jaar een wolf overleed bij een aanrijding in Maaseik. Nog wat later kwam wolf August aan in Bosland. Reden genoeg voor de initiatiefnemers - Natuur en Bos, de natuurgebieden Duinengordel, Bosland en Kempen~Broek en het Provinciaal Natuurcentrum - om een belevingsvolle en gratis expo te ontwikkelen waarbij de opgezette wolf Roger voor het eerst aan het grote publiek getoond wordt.

Samenleven met wolven

Via de reizende expo ‘Wolven in Limburg’ worden bezoekers geïnformeerd over de aanwezigheid van wolven in Limburg. Je krijgt er antwoorden op vragen als: ‘Hoe kan je wolven herkennen? Wat eten ze? Wat betekent de terugkeer van de wolf? Waarom kiezen ze voor Limburg?’ Op basis van ervaringen uit het buitenland zijn er tips over hoe mens en dier met elkaar kunnen samenleven en hoe je als veehouder je vee kan beschermen. “De voorbije maanden waren er in Peer een aantal incidenten waarbij onder meer schapen gedood werden. Samen met de bevoegde diensten hebben wij al ingezet op het informeren en sensibiliseren van de veehouders. Zo zijn er intussen al verschillende weiden voorzien van een speciale omheining. Ook dit hoort het verhaal van de wolf en daarom hebben wij een infostand over de speciale wolfwerende omheining toegevoegd aan de expo”, vertelt schepen Dirk Colaers.

“Wolven in Limburg” bezoeken kan perfect op eigen houtje. Voor wie echter nog meer te weten wil komen over wolven, werden speciale gidsen opgeleid. Deze kunnen geboekt worden via de website www.bosland.be om groepen door de expo te begeleiden of om extra info te geven. Scholen en jeugdverenigingen kunnen een geleid bezoek gratis reserveren.