Fietsdeelsysteem op de luchtmachtbasis

Gepubliceerd op: maandag 10 oktober 2022
“Laat de dienstwagen staan, ga met de fiets op de baan!” Met deze slogan pakt Kleine-Brogel Air Base uit voor het fietsdeelsysteem op de basis.

Het principe van de deelfiets is erg eenvoudig: de militairen gebruiken de fiets op het moment dat zij die nodig hebben zodat ze zich op een gezonde en duurzame manier kunnen verplaatsen op de basis. Geen beter moment dan de Dag van de Duurzaamheid voor de lancering hiervan. 

Voor Stad Peer is duurzaam vervoer een belangrijke doelstelling. Zo gebeuren er heel wat investeringen voor duurzamere verplaatsingen. Een weldoordacht fietsbeleid moet deze visie kracht bijzetten. 

Mobiliteit is één van de grote thema’s binnen het beleidsplan. Stad Peer stapt daarom graag mee in het Mobilab-project. Mobilab ondersteunde Stad Peer bij het ontwikkelen van een duurzaam en innovatief mobiliteitsproject. Samen met de Landelijke Gilden, Mobiel 21 en Kleine-Brogel Air Base werkten we dit fietsdeelsysteem uit op de luchtmachtbasis. Stad Peer zorgde voor financiële ondersteuning voor het project en hielp mee aan de uitwerking. 

Hoe kwam dit project tot stand? 

Kleine-Brogel Air Base wou meer militairen op de fiets krijgen. Via een interactief traject met de militairen wilden ze meer zicht krijgen op de verplaatsingen, de fietsgewoonten en de behoeftes van de militairen. Via een participatieve en co-creatieve weg werkten militairen mee aan een duurzame oplossing. Dit resulteerde in een innovatief experiment. Na een positieve evaluatie werkten we het project verder uit en kunnen we dit vandaag lanceren. 

Hoe werkt dit systeem? 

Op de luchtmachtbasis staan in totaal 10 fietsenstallingen. Daarin vind je vanaf nu 50 nieuwe fietsen en 20 ‘weesfietsen’ – geschonken door Stad Peer – terug. Daarmee kunnen de militairen met de fiets naar hun collega’s op de basis. Zo kan de dienstwagen blijven staan en gaan militairen gezond én duurzaam op de baan. 

Noot: Landelijke Gilden zet in op Platteland, innovatie en toekomst. De organisatie zet samenwerkingen op, voert socio-culturele experimenten uit zoals dit project en brengt mensen samen om nog meer PIT op het platteland te brengen en om samen uitdagingen aan te gaan.