Laagdrempelige hulp voor kinderen en jongeren met psychische problemen bij Gezin Centraal

Gepubliceerd op: donderdag 6 februari 2020
Twee eerstelijnspsychologen vanuit het samenwerkingsverband Jeugdhulp Gezin Centraal versterken Noord-Limburg met laagdrempelige, snelle hulp voor kinderen en jongeren met psychische problemen.

Een eerstelijnspsycholoog kan samen met jou gedurende een korte tijd (maximum 6 sessies) aan de slag gaan en indien nodig, met jou kijken naar meer gespecialiseerde hulpverlening. Hieronder staan een aantal voorbeelden waar een eerstelijnspsycholoog met jou of jouw kind rond kan werken: als je je niet zo goed voelt, piekert, slecht slaapt, twijfelt over je gedachten/gevoelens, je veel stress ervaart, je (faal)angstig voelt, je zorgen maakt over een vriend(in), enz.

Wil je als jongere of als ouder gebruik maken van dit aanbod? De eerste stap is om naar een eerstelijnsdienst (OCMW, huisarts,…) of naar een dienst van de Brede Instap (CLB, de Opvoedingswinkel, het Jongeren Advies Centrum (JAC), Kind en Gezin, enz.) te gaan.

Zij kijken samen met jou wie het beste een antwoord op jouw vraag kan geven. Als het nodig is, verwijzen zij je door naar een eerstelijnspsycholoog en plan je rechtstreeks een afspraak in.


De overheid heeft middelen vrijgemaakt zodat kinderen, jongeren en hun gezinnen met vragen omtrent hun psychisch welzijn sneller en vlotter geholpen kunnen worden. Met ‘psychisch welzijn bevorderen’ wordt bedoeld dat de overheid er mede voor wil zorgen dat kinderen en jongeren zo snel mogelijk de meest aangewezen hulp en ondersteuning vinden.


Het aanbod van de eerstelijnspsycholoog binnen het samenwerkingsverband rond jeugdhulp in Noord-Limburg is volledig gratis.

Meer informatie hierover kun je terugvinden op de website www.gezincentraal.be.