Gloednieuwe totaalbeleving: Het Verhaal van de Reus – Op ontdekking in de toren

Gepubliceerd op: vrijdag 24 juni 2022
De Reus der Kempen is een imposant overblijfsel uit het woelige verleden van Stad Peer. Het Verhaal van de Reus - Op ontdekking in de toren laat je met een gloednieuw, fascinerend en multimediaal totaalconcept deze rijke geschiedenis herbeleven.

Trotseer de 202 trappen en laat je leiden door een virtuele gids, vormgegeven door Warre Borgmans. Hoe hoger je komt, hoe meer je te weten komt over de geschiedenis van de toren en van Stad Peer.

Al meer dan 500 jaar torent de Reus imposant 64 meter boven de Stad Peer uit. Oorspronkelijk maakte de toren deel uit van de stadsversterking en was het een toevluchtsoord bij dreiging en plundering. Zo zouden er in de 15e eeuw zelfs 1500 Perenaren omgebracht zijn tijdens een conflict toen ze onder valse beloftes de veilige toren verlieten.

De buitenkant laat je niet onberoerd, maar vanaf nu is de binnenzijde ook meer dan het ontdekken waard. Op iedere verdieping kom je trapje per trapje meer te weten over de geschiedenis. Op de 1e verdieping leer je alles over het ontstaan en de groei van Peer. Op de 2de verdieping kom je terecht in de plunderingen en aanvallen die Peer te verduren kreeg. Enkel de grote Mariaklok, die waarschuwde bij gevaar, bleef over. De rest werd tot munitie gesmolten. Op verdieping 3 kom je meer te weten over de beiaard, één van de grootste van Europa. Helemaal boven reis je door de laatste 2 eeuwen en kan je genieten van een uitzicht over de stad. Allerhande sensoren en projecties zorgen tussenin voor een ludiek verhaal. Licht- en geluidseffecten maken er een meeslepende totaalbeleving van. Op de informatieve borden vind je meer details over de historische gebeurtenissen in en rond de toren.

Primeur tijdens de Torenfeesten

Tijdens de Torenfeesten van zondag 26 juni kan je in primeur de toren gratis bezoeken (beperkte capaciteit, zolang de voorraad strekt). Bovendien krijgen alle inwoners van Peer tot eind augustus op vertoon van hun Pieterpas gratis toegang tot deze beleving. Een bezoek kost 8 euro per persoon of 4 euro per persoon met de Pieterpas (vanaf september). Een topuitstap in de zomer bij hete of natte dagen.

Reservatie en meer info via www.visitpeer.be