Gratis lokvallen en verdelging in de strijd tegen de Aziatische hoornaar

Gepubliceerd op: maandag 15 april 2024
De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot en dus een bedreiging voor de biodiversiteit en ons voedselsysteem. Daarom wil stad Peer de strijd aangaan tegen de Aziatische hoornaar en stelt het gratis lokvallen ter beschikking. Bovendien kunnen inwoners een gratis nestverdelging aanvragen.

Het is duidelijk dat de Aziatische hoornaar hier is om te blijven. Dat neemt niet weg dat we er alles aan moeten doen om de schade die deze soort veroorzaakt in te perken en waar mogelijk terug te dringen. Daarom doet Stad Peer extra inspanningen en bieden we de Perenaar de mogelijkheid om een gratis 3D-geprinte lokval te bestellen.

Als er een nest dient verwijderd te worden kan dit bovendien ook gratis. Hiervoor hebben we een gespecialiseerde firma gecontracteerd.

Hoe werkt zo’n lokval?

De werking is zeer eenvoudig. De lokvallen vul je met een watje gedrenkt in een vloeistof waarmee je Aziatische hoornaar koninginnen lokt. De hoornaars kunnen in de val kruipen, maar kunnen er niet uit. Door de koninginnen te vangen en vernietigen voorkomen we dat de populatie Aziatische hoornaars zich kan voortplanten. Op deze manier dragen we bij tot het inperken van deze invasieve soort.

Een lokval bestellen

Bestellen kan makkelijk. Laat je gegevens achter op de website www.peer.be/aziatischehoornaar. De Technische Dienst laat je dan weten wanneer je de val kan afhalen. De nodige info over de werking staat te lezen op de lokval. Bovendien geven de medewerkers van de Technische dienst je graag een woordje uitleg. Bestellen kan tot 19 april om 12 uur.

Hoe vraag ik de verdelging van een nest aan?

Denk je een nest van de Aziatische hoornaar gezien te hebben of heb je er hinder van? Meld dit dan aan Stad Peer. De externe opdrachtnemer verdelgt dan de nest en zal deze, afhankelijk van de hoogte, verwijderen. Stad Peer vergoedt de kosten voor het verwijderen en verdelgen van de nest.

Op de website www.peer.be/aziatischehoornaar vind je meer info over de Aziatische hoornaar en de aanvraagformulieren.