Bruegel. De grote ontsnapping.

Tien wezens uit het werk van Pieter Bruegel verschansen zich in de Peerse Sint-Trudokerk. Ze maken deel uit van de tentoonstelling ‘Bruegel. De grote ontsnapping’. 

Pieter Bruegel en Peer … het is een mooi verhaal, ook al is het laatste punt nog niet gezet. De feiten: Bruegel overleed in 1569 in Brussel. Hoe oud hij toen precies was en vooral: waar hij geboren werd, blijven voorlopig nog onduidelijk. Er zijn verschillende theorieën, onder meer de conclusies van verschillende historici die ervan overtuigd zijn dat de wereldberoemde schilder in Grote-Brogel (Peer) geboren is.

THUIS IN PEER
Wat er ook van is: Peer heeft zijn mogelijk beroemdste zoon al heel wat jaren in de armen en het hart gesloten. Zelfs meer dan 450 jaar na zijn dood is Bruegel in Peer nooit ver weg. Peer telt met het Bruegelmuseum, de Bruegelfietsroute en de wandelroute met Bruegelspelen al verschillende belevingsprojecten rond de schilder. Het project ‘Bruegel. De grote ontsnapping.’ is een nieuwe parel aan de Bruegelkroon. Deze belevingszoektocht werd in 2019 opgezet in de Kapellekerk in Brussel waar Bruegel begraven ligt. In 2021 komt de expositie thuis in Peer, in de Sint-Trudokerk. Bruegel was een van de eerste schilders waar het landschap een volwaardig onderdeel van het schilderij werd, maar meer nog staat hij bekend om zijn ironie, spotten met de mens en zijn zwakheden. Treffend gesymboliseerd door allerlei bizarre wezens en personages die zijn werken bevolken.

TIEN WEZENS IN DE KERK
In de tentoonstelling ontsnappen tien wezens uit de schilderijen van de Vlaamse Meester. Ze komen samen om de man die hen heeft geschilderd te eren en ze verstoppen zich achter hoek en kant in de Sint-Trudokerk. De bezoeker aan de tentoonstelling gaat met een brochure in de hand op pad voor een zoektocht naar de tien wezens in de kerk. De opdracht is eenvoudig: kijk aandachtig rond in de kerk, want net zoals in de schilderijen van Bruegel opent zich dan een compleet andere wereld.
Tip: breng zeker ook een bezoek aan het Bruegelmuseum op de Markt. In de brochure van de tentoonstelling vind je bij elk schilderij een nummer. Dit nummer verwijst naar de reproductie in het Bruegelmuseum. Zo kan je de personages op ware grootte zien. In een echte Bruegel … of toch bijna.

WAAR?

Sint-Trudokerk Peer
Armand Preud'hommeplein, Peer

WANNEER?

Tijdens de openingsuren van de kerk, elke dag van 9.30 tot 17 uur (met uitzondering tijdens vieringen)

KOSTPRIJS

Gratis.

BROCHURE

Je kan de brochure op voorhand afhalen bij Toerisme Peer, Markt 3.