Wat is jouw risico op diabetes? Doe de test.

Gepubliceerd op: maandag 5 februari 2024
1 op de 10 volwassenen in ons land heeft momenteel diabetes. In tegenstelling tot type 1 diabetes, kan je type 2 diabetes voor een groot deel voorkomen via een gezonde leefstijl. Wat is jouw risico op diabetes? Doe de test.

Diabetes is een chronische aandoening waarbij je bloedsuikergehalte te hoog is. 1 op de 10 volwassenen in België hebben diabetes. In tegenstelling tot type 1 diabetes, kan je type 2 diabetes voor een groot deel voorkomen door een gezonde levensstijl. Denk maar aan voldoende beweging, gezond eten, niet roken en een gezond gewicht. Stad Peer is één van de 6 Noord-Limburgse gemeentes die dit jaar het project HALT2Diabetes ondersteunen. 

Doe mee aan HALT2Diabetes

Kom op maandag 4 maart naar de markt in het centrum van Peer en laat je screenen. De lokale afdeling van de Diabetes Liga is dan namelijk aanwezig op de markt. Je kan je laten screenen op diabetes en je krijgt meer info over het project 'HALT2Diabetes' en het bijhorende leefstijlaanbod dat in april van start gaat. 

Doe zelf de test via www.gezondheidskompas.be. Vul de test in en bereken je score. Scoor je groter dan of gelijk aan 12? Dan neem je best contact op met je huisarts. Die doet een bepaling van je bloedsuiker en bespreekt de resultaten van de test met jou. Je huisarts kan je ook doorverwijzen naar het leefstijlaanbod.

Wat is het leefstijlaanbod?

In april start het gratis leefstijlaanbod met gratis groepssessies onder begeleiding van een diëtiste. Deze sessies zijn er speciaal voor 45-plussers en vrouwen met een voorgeschiedenis van zwangerschapsdiabetes.