Herbestemming Helchterensedijk, Houtestraat & Peersedijk

Gepubliceerd op: maandag 20 september 2021
Het Stadsbestuur van Peer en het Gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren slaan de handen in elkaar om van de Helchterensedijk en de Peersedijk een fietsveilige verbinding te maken. Daarom werken ze een belevingsvolle en veilige route uit.

Stad Peer zet extra in op fietsvriendelijke infrastructuur. Daarom investeren we in de grote fietsersassen en breiden we het netwerk aan trage wegen uit. In 2019 hebben we in de Houtestraat en Helchterensedijk verkeersmetingen uitgevoerd. Daaruit bleek dat zowel het aantal voertuigen (tot 1000 auto’s per dag) als de snelheden niet aangepast zijn aan het type weg, nl. een landbouwweg. Dat creëert bij de buurtbewoners en fietsers een onveilig gevoel.¬†Daarom willen we deze verbinding enkel nog mogelijk maken voor landbouwvoertuigen en buurtbewoners.

Door het afsluiten van de Helchterensedijk, Houtestraat en de Peersedijk voor gemotoriseerd verkeer, krijgt de fietser een veilige fietsverbinding tussen het centrum van Peer, Houthalen-Helchteren, de fietsknooppunten en de verschillende recreatiemogelijkheden. We zorgen voor een fietsverbinding in harmonie met de omliggende landbouw en natuur, zo kan de fietser zich in een groene en rustgevende omgeving verplaatsen.

Belevingsvolle recreatieve route tussen Peer en Houthalen-Helchteren 

De herbestemming van de Helchterensedijk, Houtestraat en de Peersedijk geeft extra recreatieve mogelijkheden. De nadruk zal liggen op hoevetoerisme, met aansluitend de verkoop van landbouwproducten, rechtstreeks en vers van bij de boer. Er wordt een fietsherstelpunt aangelegd. Nieuwe, aansluitende knooppunten voor wandelaars en ruiters breiden de reeds bestaande mogelijkheden uit.

De bestaande bomenrijen worden aangevuld met extra bomen. Goed voor de biodiversiteit én bovendien een aangename beschutting tegen wind en zon. We voorzien naast de route een uitgebreid rustpunt met een bank met fietsenstalling en een multifunctioneel zitelement. De kinderen kunnen ondertussen ravotten in een aangrenzend speelbos van 1.280m2.

Voor de verdere recreatieve invulling voorziet de stad Peer participatie- en infomomenten. Op 5 oktober komt dit al aan bod tijdens de infosessie over de mobiliteit in Wijchmaal.

Aanleg tractorsluizen

De wegen worden begin december afgesloten voor doorgaand verkeer. Landbouwvoertuigen kunnen via een tractorsluis passeren. Alternatieve routes zijn de N73, N74 en via Linde.

Info en overleg

Het stadsbestuur van Peer zal deze week de omwonenden informeren over de toekomstige situatie en in samenspraak met de buurtbewoners worden de exacte locaties van de tractorsluizen bepaald.

Er valt deze week bij iedere Perenaar ook een folder in de bus met meer uitleg.