High-Five fietsbeloningssysteem

In 2022 startte de Stad Peer met het fietsbeloningssysteem “High-Five” voor kinderen van de lagere school. Het project loopt in twee scholen, namelijk De mAgneet en de methodecampus (De Uitvlinder/’t Pereboompje). Ga je met de fiets of te voet naar school? Dan verdien je daarmee 'munten' waarmee je een beloning kan claimen. Je kan ook extra munten verdienen door verkeersoefeningen op te lossen of samen met je klas een ‘challenge’ tot een goed einde te brengen.

Hoe werkt het?

Via een draadloos systeem aan de schoolpoorten worden alle fietsers geregistreerd via een RFID-chip (aangebracht in voorwiel of aan de boekentas). De wandelaars kunnen met een polsbandje “high-fiven” bij een paal die zo op de wandeltocht naar school tegenkomen, dit kan ook als je ouders ver genoeg van de school parkeren! En hoe verder de paal van school staat, hoe meer munten je kan verdienen!

Op een leuke, eenvoudige en veilige manier worden zo de fiets- en wandelkilometers van thuis naar school vastgelegd.

De kinderen krijgen een beloning in de vorm van ‘munten’ voor elke dag dat ze met de fiets of te voet naar school komen. Met die ‘munten’ kunnen beloningen geclaimd worden. Dit kan gaan van een fluo-armbandje over een ijsje tot een uurtje skiën in Snow-Valley.

Waarom een fietsbeloningssysteem?

Met deze actie willen we zoveel mogelijk kinderen en ouders aanzetten om zoveel mogelijk zelf te bewegen onderweg naar school, door te voet of met de fiets naar school te gaan, of om door de auto wat verder van de school te parkeren.

Op die manier willen we de kinderen meer laten bewegen en een veiligere en aangenamere schoolomgeving creëren.

Wie kan meedoen?

Alle leerlingen van De mAgneet en De Uitvlinder/’t Perenboompje kunnen meedoen. Voor de kleutertjes is er een stickerkaart.

Hoeveel punten kan ik verdienen?

  • Met de fiets kan je 10 munten verdienen per dag;
  • Te voet kan je 5 of 10 munten verdienen (hoe verder de paal van school staat, hoe meer munten je verdient);
  • Met verkeersoefeningen, speciale acties (bijvoorbeeld in de winter) of groepsuitdagingen kan je extra munten verdienen.

Hoe kan ik mijn gespaarde punten raadplegen, de uitdagingen en de oefeningen vinden en de beloningen claimen?

Je kan je registreren voor het dashboard van de kinderen via peer.high-five.io. Dat doe je met hetzelfde wachtwoord als de schoolaccount van het kind.