Hoe gaat jouw student om met alcohol en drugs?

Gepubliceerd op: vrijdag 3 januari 2020
Heb jij sinds kort een student in huis? Dan weet je dat dat heel wat met zich meebrengt. Je kind is meerderjarig, en woont misschien buitenshuis. Dat doet iets met hoe je zoon of dochter omspringt met alcohol en drugs. Hierover praten is geen overbodige luxe, maar hoe pak je dat als ouder aan?

Op oudersvanstudenten.druglijn.be lees je hoe je dat kan aanpakken.

Studenten, alcohol en drugs

Elk jaar zetten bijna 50.000 studenten hun eerste stapjes in het studentenleven. Uitkijkend naar een nieuwe omgeving, nieuwe mensen en nieuwe ervaringen. Alcohol zal voor de meesten niet meer nieuw zijn, maar de manier waarop gedronken wordt verandert wel. Bij doordeweekse activiteiten lijkt het er plots ‘gewoon bij te horen’. Heel wat studenten lopen daardoor risico op problemen. Bij het uitgaan laten ze zich af en toe te ver gaan. En zo gebeuren er ongelukken of stommiteiten.

Wat betreft illegale drugs is cannabis met voorsprong de meest gebruikte onder studenten. Zo gebruikte een kwart van de studenten minstens één keer cannabis in het afgelopen jaar.

Wat is mijn rol als ouder nog?

Bij de start van de studententijd staan ouders voor een nieuwe uitdaging. Met de toenemende zelfstandigheid van je zoon of dochter, verandert ook de band met je kind. En daarmee de invloed die je nog hebt. Hoe kan je nog zicht houden op het alcohol- of druggebruik van je kind, als hij of zij er niet meer altijd is? Moet je dat als ouder zelfs nog willen proberen?

Onthou dat één ding onveranderd gebleven is. Ouders blijven een belangrijke spil in het leven van hun studenten. De veilige basis waar ze tot rust kunnen komen, hun verhaal vertellen of hun wonden likken.

Een nieuwe balans

Doordat ouders een belangrijke spil blijven, zijn gesprekken over alcohol en andere drugs nog steeds mogelijk. Door erover te praten, denken jongeren zelf na over wat ze oké vinden en wat niet. Ze zullen het niet altijd eens zijn met de grenzen die hun ouders aangeven, maar het geeft wel een vertrekpunt. Ook betrokkenheid tonen maakt een verschil. Als studenten merken dat hun ouders hen door dik en dun steunen, ook als ze fouten maken, dan is dat een hele geruststelling. Jongeren weten daardoor dat ze de kans krijgen om het voor zichzelf uit te zoeken.

De DrugLijn geeft advies op maat

Oudersvanstudenten.druglijn.be ondersteunt ouders bij die gesprekken. Filmpjes met straatinterviews laten studenten en ouders aan het woord, en interactieve testjes geven ouders advies op maat van hun kind en opvoedingsstijl. Ook ouders die zich zorgen maken omdat het gebruik van hun kind te ver gaat, vinden informatie en tips op de website.