Houvast: eerste hulp bij psychische problemen

Gepubliceerd op: dinsdag 1 december 2020
Rode Kruis Vlaanderen heeft een nieuwe app gelanceerd voor personen die zelf psychische moeilijkheden ervaren of die anderen hierbij willen helpen. De app heet ‘Houvast’ en is gratis te installeren via Playstore (Androïd) of Applestore (Apple).

De coronacrisis maakt het niemand makkelijk. We gaan al maanden van de ene onvoorspelbare periode over in de andere, zien onze persoonlijke contacten steeds ingeperkt worden en leuke plannen smeden is al helemaal verleden tijd. Voor de crisis gaven bijna 1 op de 3 Vlamingen aan niet goed in hun vel te zitten maar ondertussen heeft de pandemie ervoor gezorgd dat het mentale welzijn van nog meer mensen onder druk staat. Maar hoe help je nu een vriend die bang is en het niet meer ziet zitten?

De app 'Houvast' geeft je actiegerichte tips en bouwt aan je zelfvertrouwen om anderen te helpen die het psychisch moeilijk hebben.

Je leert er bijvoorbeeld signalen herkennen die aangeven dat iemand psychische problemen heeft, tips om iemand bij te staan en te begeleiden naar verdere hulp.

Uiteraard is het belangrijk dat je ondertussen ook voor jezelf zorgt. Daarom reikt het Rode Kruis ook tips en tools aan (zoals een zelfzorgplan, een dagboek, me-time, ...) om je eigen welzijn te versterken. De app geeft jou tips om zelf om te gaan met schokkende gebeurtenissen, zoals deze coronacrisis. 

 

Lees meer op www.rodekruis.be/ehbp.