Reflecterende huisnummers

Leesbare huisnummers zijn een noodzakelijk hulpmiddel voor hulpdiensten, postbodes en bezoekers. Helaas valt het nog vaak voor dat hulpdiensten een bepaalde woning niet vinden, met de gekende zware gevolgen.

Voor je eigen veiligheid is het dus erg belangrijk dat je huisnummer goed zichtbaar en leesbaar is. Toch zijn veel huisnummers in Peer moeilijk leesbaar vanaf de rijweg, omdat ze oud en verbleekt zijn.

Voorwaarden

WAAR EN HOE JE NIEUWE PLAATJE OPHANGEN?

Als je je nieuwe huisnummerplaatje ophangt, hou je best rekening met onderstaande regels:

  • Het huisnummer hangt bij voorkeur op de brievenbus. Je huisnummer hangt tussen 50 cm en 150 cm, gemeten vanaf de grond. Dat geldt ook voor een ‘andere plaats’, zoals een paaltje of omheining.
  • Als het plaatje niet op de brievenbus past, kan je het ook op de voorgevel van het gebouw plaatsen, als die zich op minder dan 8 meter van het openbaar domein (de rooilijn) bevindt.
    • Staat je voordeur in de voorgevel, dan plaats je best daarnaast je huisnummer, want dat is de plaats waar je eerst kijkt als je een nummer zoekt. Je plaatje hangt tussen 150 en 200 cm van de grond

WAT MET APPARTEMENTEN?

Een appartementsgebouw heeft traditioneel een hoofdcijfer en een letter of cijfer (busnummer) per appartement. In het nieuwe systeem krijgen appartementen enkel reflecterende hoofdnummers, geen busnummers. Dat zou het immers nodeloos ingewikkeld maken. De busnummers kan je trouwens op elke brievenbus aflezen.

Daarom krijgt bij appartementen enkel de bewoner van ‘Bus 1’ een nieuw huisnummerplaatje: het hoofdnummer van het gebouw.

  • Als huurder breng je de eigenaar van de woning op de hoogte van deze huisnummeractie. Zo kunnen jullie samen afspreken hoe de plaatsing van het nummer gebeurt.
  • Je hangt het huisnummer op de voorgevel, bij de hoofdingang, tussen 150 en 200 cm van de grond.