Infosessies duurzaam bouwen

Gepubliceerd op: donderdag 4 november 2021
Heb je bouw- of verbouwingsplannen? Wil je besparen op je energiekosten? Wil je alles weten over duurzaam bouwen? De digitale infosessies over dakisolatie, gevelrenovatie en zonnepanelen maken je wegwijs in de duurzame bouwtrends van vandaag en morgen.

DAKISOLATIE (hellend en plat dak) - 23 november 2021 - 19.30 uur

Warme lucht stijgt. Een woning verliest dan ook veel warmte via het dak. Daarom is zowel bij nieuwbouw als bij bestaande woningen een goede dakisolatie een absolute must. Maar een dik isolatiepakket alleen is niet genoeg: een correcte plaatsing is minstens even belangrijk.Je maakt in deze sessie kennis met de principes van correct isoleren. Daarna leer je deze principes toepassen bij zoldervloer- of dakisolatie van hellende daken en bij platte daken. 

GEVELRENOVATIE - 30 november 2021 - 19.30 uur

Gelijktijdig of achtereenvolgens nieuw schrijnwerk met hoogrendementsglas plaatsen en de bestaande buitenmuren na-isoleren: het is een interessante denkpiste, waarbij een doordachte aanpak noodzakelijk is. In deze sessie leer je waar je moet op letten bij de vervanging van ramen en welke mogelijkheden je hebt om bestaande spouwmuren of volle muren te isoleren:?buitenisolatie, binnenisolatie en navulling van de spouw. 
Speciale aandacht gaat naar de wind-, lucht- en koudebrugvrije aansluitingen van de nieuwe ramen op de muurisolatie. Ook ventilatie (een vereiste voor de renovatiepremie),passieve zonnewinsten en oververhitting komen aan bod. 

ZONNEPANELEN: ZIN EN ONZIN - 7 december 2021 - 19.30 uur

Zonnepanelen - oftewel een fotovoltaïsche zonne-installatie - is een ecologisch en economisch interessante investering. In deze infosessie leer je meer over de onderdelen en werking van zonnepanelen. Maar wat brengt een installatie op en welke factoren hebben invloed op de opbrengst? En hoe groot moet de installatie zijn en hoe integreer je ze in je dak? Hoe herken je een kwalitatieve installatie? Kan je batterijen koppelen aan een installatie? Wat zegt de regelgeving over PV-installaties? Je krijgt tijdens deze sessie een helder antwoord op al deze vragen. 

Schrijf je in