Jeugdkamp in Parchim

Peer heeft sinds 2004 een partnerschap met de Duitse stad Parchim. Onze Duitse partnerstad organiseert van 16 tot en met 22 juli een internationaal kamp voor jongeren van 13 tot en met 17 jaar.

Parchim nodigde voor dit jongerenkamp niet alleen Peer uit, ook de jongeren uit de andere partnersteden Neumunster in Duitsland en Jekabpils in Letland zijn van de partij. Tijdens het jeugdkamp leren de jongeren uit de verschillende landen elkaar beter kennen, wisselen ze ervaringen uit en zoeken ze samen naar uitdagingen in Europa. Dit gebeurt aan hand van spelen, interessante workshops, uitdagende ontdekkingen en sportieve activiteiten. Er wordt gewerkt rond verschillende thema’s: natuur, cultuur, sport, wetenschap en politiek.

Peer mag een groep van 15 jongeren afvaardigen. Ben jij iemand die graag andere jongeren leert kennen, graag weet hoe leeftijdsgenoten over bepaalde zaken denken en graag ervaringen uitwisselt met andere nationaliteiten? Dan ben jij de geknipte jongere om Peer te vertegenwoordigen. Interesse? Neem dan contact op met Koen Wellens bij de Stad Peer, Tel. 011 61 07 00 of koen.wellens@peer.be.

Parchim

De Stad Parchim ligt in het Noord-Oosten van Duitsland, in de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren. Parchim telt ongeveer 18.000 inwoners en 106 km² groot. De stad ligt aan de rivier de Elde.

Planning

Het Jongerenkamp in Parchim vindt plaats van maandag 16 juli (ochtend) tot en met zondag 22 juli (avond).

Reis

De reis naar Parchim gebeurt met de trein vanuit Keulen. De reisduur bedraagt ongeveer 6 uren. Het vertrek op maandag 16 juli is voorzien omstreeks 8 uur, de terugreis vanuit Parchim op zondag 22 juli is voorzien omstreeks 14 uur.

Kostprijs

De 15 jongeren reizen en verblijven gratis in volpension. Per dag is er ook een 'zakcent' voorzien. De jongeren verblijven in een jeugdherberg vlakbij Parchim. Er wordt uiteraard gezorgd voor aparte kamers voor meisjes en jongens.

Doelpubliek

Peerse jongeren van 13 tot en met 17 jaar die interesse hebben in Europa, in Europese leeftijdsgenoten en graag jongeren uit andere landen leren kennen. De deelnemers hebben een open geest en een blik op Europa.

Begeleiding en voertaal

De jongeren uit Peer worden tijdens de reis en het verblijf in Parchim begeleid door 2 volwassenen begeleiders van Stad Peer. In Parchim worden de jongeren ook begeleid door plaatselijke verantwoordelijken. De voertaal tijdens het Jongerenkamp is Engels (basiskennis volstaat).

Thema

Het thema van het Jongerenkamp luidt 'Wat ons in Europa verbindt.' Rond dit thema wordt er elke dag gewerkt, telkens via een specifieke benadering.

Programma

Op het programma staan volgende onderwerpen/activiteiten:

Thema: politiek/stad verbindt jongeren
Panelgesprek
Groepsspel

Thema: natuur verbindt jongeren
Fiets- en kanotocht
Panelgesprek
Avondwandeling

Thema: cultuur verbindt jongeren
Muziekvoorstelling
Creatie theaterstuk
Kampvuur

Thema: sport verbindt jongeren
Sport- en spelactiviteiten
Vrije tijd: zwemmen, tafeltennis, darts, ....
Gespreksavond

Thema: wetenschap/politiek verbindt jongeren
Bezoek aan het regionale parlement in Schwerin
Themaspel over Europa
Disco-avond