Jongerencentrum De Bak opent de deuren

Gepubliceerd op: donderdag 27 februari 2020
De Peerse jongeren krijgen vanaf 29 februari 2020 een eigen stek in het stadscentrum. Met de opening van De Bak slaan wij verschillende vliegen in één klap. Het jongerencentrum op de Markt combineert naast jeugdcafé ook een pop-upwinkel. In samenwerking met CAW organiseren wij er ook een JAC.

Het verhaal van het Peerse jongerencentrum start in 2015. Een denktank met jongeren en iets minder jonge geëngageerden, krijgt de opdracht om na te denken over het concept ‘jongerencentrum’. Het voorstel van locatie maakt ook deel uit van de denkoefening: het voormalige politiegebouw midden in het centrum van Peer. Centraal gelegen dus en dat was een bewuste keuze. Op deze manier krijgen de jongeren opnieuw een plaats in het stadscentrum. Het was overigens geen nieuwe keuze want in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw, was er met de Boskar een dynamisch jeugdhuis in Peer-centrum.

PARTICIPATIE

Het huiswerk van de denktank mondde uit in een missie voor het jongerencentrum: vanuit het geloof in hun potentieel geeft het jongerencentrum van Peer jongeren de kans om zichzelf te zijn, zich te ontwikkelen en zich te tonen op cultureel, sociaal en ondernemend vlak. Bij de voorbereiding ging er veel aandacht naar participatie. Op de eerste plaats met de doelgroep, de jongeren, maar ook met de buurt. Goed nabuurschap en goede afspraken staan daarbij centraal. Het jongerencentrum biedt echter ook heel wat kansen. De Bak is een ontmoetingsplaats, waar participatie en verantwoordelijkheidszin gestimuleerd worden. Bovendien is de integratie van een prominent jongerencentrum in het hart van de stad een uitgelezen kans om jongeren een markante voet in het stadscentrum te geven en zo bij te dragen aan een nieuwe centrumdynamiek.

TWEE FASEN

De realisatie van het project bestaat uit twee fasen. In de eerste fase werd het bestaande gebouw op de Markt gerenoveerd en ingericht als jongerencentrum. In fase twee wordt er op het binnenplein een polyvalente kelderruimte gebouwd die onder meer dienst zal doen als ondergrondse fuifzaal. De eerste fase van het project is intussen klaar. Op de benedenverdieping werden er een jongerencafé en een pop-upruimte met etalage voor jonge ondernemers ondergebracht. Op de eerste verdieping is er ruimte voor vergaderzalen en een geluidsdichte repetitieruimte. De zolderruimte werd ingericht voor workshops en er kwam een keuken.

BREED AANBOD

Het jeugdcafé wordt uitgebaat door een groep jongeren die de voorbije jaren actief waren in jeugdhuis De Container. Het café is open op woensdagnamiddag en vrijdag- en zaterdagavond. Daarnaast spelen wij ook in op activiteiten in het stadscentrum en openen wij bijvoorbeeld tijdens de wekelijkse oldtimerhappening op donderdag. Naast een gezellige babbel met een drankje, is er in het jeugdcafé ook ruimte voor activiteiten voor en door de jongeren. De participatie van het doelpubliek, de jongeren, is trouwens een belangrijke factor. Ook bij de invulling van het programma-aanbod dat heel gevarieerd zal zijn: kookworkshops, yoga-lessen, thema-avonden, info over actuele onderwerpen, … Voor de verdere invulling, rekenen de initiatiefnemers op de inbreng van het publiek. Ze willen graag inspelen op hun verwachtingen en dingen organiseren waar de jongeren naar vragen.

ONDERNEMEN

De keuze van een naam voor het jongerencentrum was ook deel van het traject. De naam ‘De Bak’ is een subtiele verwijzing naar de vroegere rijkswacht- en politieaanwezigheid in het gebouw. Bij de renovatie van het gebouw werden er trouwens heel wat dingen van de vroegere inrichting bewaard. De jongeren kunnen bijvoorbeeld bijkletsen in de vroegere cellen. Naast ontmoeten en activiteiten, is er in De Bak ook ruimte voor ondernemen. In een pop-up kunnen jonge ondernemers gedurende enkele maanden hun product of dienst tonen aan Peer. We starten met een verdraaid lekkere pop-up. Gunter Verstraete, de eerste uitbater van de pop-up, pakt uit met ‘Chocolade Verstraete’. De Perenaar zal het productieproces van zijn ambachtelijk bereide pralines kunnen volgen.

JONGERENWELZIJN

Tenslotte is er in De Bak ook ruimte voor jongerenwelzijn. Een medewerker van JAC Limburg zal op bepaalde dagen aanwezig zijn in De Bak. Het JAC staat in voor de begeleiding van jongeren tussen 12 en 25, gratis, vertrouwelijk en zo anoniem en vrijblijvend mogelijk. De vraag van de jongere staat centraal en daarmee gaan de medewerkers aan de slag. Door aanwezig te zijn in het jongerencentrum De Bak is een laagdrempelige (eerstelijns)hulpverlening mogelijk.