Ken jij de vernieuwde eID al?

Gepubliceerd op: maandag 18 januari 2021
Je identiteitskaart steekt in een nieuw jasje. Niet alleen de buitenkant ziet er anders uit, ook de kaart zelf is vernieuwd. Zo ben je beter beschermd tegen identiteitsfraude. Ontdek er alles over!

Nog beter beschermd

Onze wereld digitaliseert en je eID evolueert mee. Wie een nieuwe eID aanvraagt, zal merken dat die er lichtjes anders uitziet. De vernieuwde eID volgt namelijk de Europese richtlijnen, waardoor er onder andere extra bescherming is ingebouwd tegen identiteitsfraude. Zo maakt een geperforeerde foto in combinatie met je vingerafdrukken het nu nog moeilijker om de kaart te vervalsen.
 

Je eID onder de loep

Wat zijn de belangrijkste aanpassingen?
  • Je foto staat links in plaats van rechts.
  • Lichtere kleuren.
  • De contactchip is verhuisd naar de achterkant. Vergeet je kaart dus niet om te draaien als je hem in de kaartlezer steekt.
  • Naast de contactchip staat een geperforeerd beeld van je foto.
  • De RFID-chip met je vingerafdrukken. Deze chip is enkel leesbaar voor bevoegde instanties en onzichtbaar voor het blote oog.


Meer informatie over wat er verandert, vind je hier.

Je meest veilige digitaaltoegangsticket

Wist je dat je met je eID ook online aan de slag kan? Zo kan je je belastingaangifte indienen via Tax-on–web en je pensioenregeling raadplegen op MyPension.

Je kan er ook mee aanmelden in het digitaal loket van je gemeente of stad. Via Mijn DOSSIER kan je attesten uit het Rijksregister online raadplegen en downloaden.

Meer toepassingen vind je op Mybelgium.be.