Ken jij het Plaspoort van Kind en Gezin al?

Gepubliceerd op: woensdag 3 april 2019
Het Plaspoort is een uniek heen-en-weer boekje voor elk kind. Het Plaspoort ondersteunt het hele Plasteam met tips en uitleg over zindelijkheid en rijpheidssignalen, een stappenplan en het antwoord op vaak gestelde vragen.

Voel je al nattigheid? Hoeft niet hoor!

Sommige kinderen gaan vlot op de pot, andere hebben wat meer tijd of aanmoediging nodig. Het is belangrijk om een kind tijdig, positief en samen zindelijk te maken.

Zindelijk worden is een natuurlijk rijpingsproces. Een kind is zindelijk al het voelt dat het moet plassen of kaka moet doen en het kan ophouden tot op het potje of op het toilet. Elk kind volgt zijn/haar eigen tempo.

Zindelijk worden is ook een leerproces. Een peuter krijgt stap voor stap meer controle over het lichaam en leert begrijpen wat van hem wordt verwacht. Het is belangrijk die rijpingssignalen te herkennen en je kind kansen te even om te oefenen.

Stimuleer het kindje thuis, in de opvang, bij familie, op school, ... om op het potje te gaan en moedig positief aan. Pipi en kaka horen erbij en zijn heel gewoon.. Zet het potje klaar, start met vaste momentjes en dan ... de luier uit!

Kind en Gezin wil met het Plaspoort het hele Plasteam ondersteunen. Zo weet iedereen hoe het vlot, welke aanmoedigingen het best werken en wordt afstemmen makkelijk.

Alle info over het Plaspoort vind je hier.

De Stad Peer biedt ook een Zindelijkheidskoffer aan. Lees er hier alles over.