Knoflookpad

In 2007 ging het project ‘Gemeenten adopteren Limburgse soorten’ van start. Tijdens dit project adopteren Limburgse gemeentes een typisch dierensoort. Peer adopteerde de knoflookpad.

De knoflookpad is een zeer zeldzaam amfibie, die in Vlaanderen nog maar op een paar plaatsen aanwezig is waaronder Peer. Op de rode lijst van te beschermen soorten heeft de pad status ‘bedreigd’.

De pad dankt zijn naam aan zijn afweergedrag. Als afweermiddel zal de pad een kliersubstantie afscheiden die een knoflookgeur verspreidt.

Omdat de knoflookpad meestal in de grond of diep in het water zit, is het diertje nog maar door weinig mensen gezien en dus voor velen onbekend. Daarbij komt dat de pad zich goed voelt op akkers en de nodige aandacht vraagt van de landbouwers.

Knoflookpadspel

Om inzicht te krijgen in het leven van de pad werd samen met Regionaal Landschap Lage Kempen een spel ontwikkeld, een soort ganzenbord.
 
Aan de hand van een kalender wordt aangegeven wanneer er belangrijke gebeurtenissen zijn voor de pad, de landbouwer en de natuurliefhebber.