Maak jouw woning brandveilig

Gepubliceerd op: donderdag 19 september 2019
Brand verwoest niet alleen woningen, maar ook levens. Meer nog dan het vuur, maakt vooral de rook slachtoffers. Wat kan je daaraan doen? Rookmelders zijn onmisbaar: ze waarschuwen je bij brand. Maar ook andere tips, zoals de binnendeuren sluiten, kunnen het verschil maken.

Rookmelders: verplicht in alle woningen vanaf januari 2020

Al in 2013 werd in Vlaanderen een rookmeldersverplichting ingevoerd op de huurmarkt. Zoals je misschien al vernomen hebt, worden rookmelders verplicht in alle woningen in Vlaanderen vanaf januari 2020. Je moet dan minstens één rookmelder per verdieping voorzien. Best plaats je een rookmelders in elke ruimte in de woning, behalve in de keuken, badkamer en garage, omdat daar het meeste kans is op een vals alarm.

Heb je nog geen rookmelders in huis? Wacht dan niet tot het jaareinde om deze te plaatsen, maar maak er vandaag al werk van!

En plots klinkt een rookmelder als muziek in de oren.

Een rookmelder: een overbodige luxe die bovendien een irritant geluid maakt? Misschien denk je daar zo over. Maar als je de kans krijgt om jezelf en je gezin in veiligheid te brengen bij brand, dan klinkt dat irritante geluid gegarandeerd als muziek in de oren!

Registreer jouw rookmelders en maak kans op…

Heb je al rookmelders in je woning of heb je ze net opgehangen? Registreer ze dan voor eind 2019 op hangrookmelders.be en maak kans op een Beats headphone of een Spotify Premium maandabonnement.

Belang van een vluchtplan

Niet alleen rookmelders zijn van belang. Je kan best ook eens nadenken over een vluchtplan voor jouw woning. Als er brand uitbreekt, hoe geraakt iedereen in de woning veilig en tijdig buiten?

Binnendeuren sluiten

Als er brand ontstaat, verspreidt de rook zich doorheen de woning. De rook is giftig, verstikkend en beperkt het zicht. Wist je dat je bij een brand tijd kan kopen, door binnendeuren gesloten te houden? Gesloten deuren zorgen ervoor dat de giftige rook – de grootste bedreiging bij brand – nog enige tijd buiten de leefruimte blijft.

Je slaapkamerdeur sluiten kan een groot verschil maken. Je zal meer tijd hebben om te vluchten, of om gered te worden. Bij een eventuele brand ga je vluchten: sluit tijdens je vlucht zoveel mogelijk deuren achter je.

Meer info

Meer informatie over brandpreventie kan je steeds bekomen bij Hulpverleningszone Noord-Limburg via de website www.hvznl.be. Je kan ook mailen naar preventie@hvznl.be of bellen via Tel. 011 54 29 00.