Mondmaskers voor elke Perenaar vanaf 12 jaar

De Stad Peer bedeelt vanaf 18 mei huis-aan-huis mondmaskers.

120.000 maskers via Hulpverleningszone Noord-Limburg

Sinds 4 mei is het dragen van een mondmasker verplicht op het openbaar vervoer voor personen ouder dan 12 jaar en wordt het sterk aangeraden indien je geen anderhalve meter afstand kan houden. Ook bij de heropstart van de scholen zal het voor leerlingen ouder dan 12 jaar verplicht zijn om een mondmasker te dragen.

De Stad Peer plaatste samen met acht andere gemeenten van de Hulpverleningszone Noord-Limburg een bestelling van 120.000 herbruikbare katoenen maskers. De maskers voor Peer werden gemaakt door het lokale bedrijf Buseloc, medewerkers van de Stad Peer en vrijwilligers.

VOOR WIE?

 • Voor elke Perenaar van twaalf jaar en ouder.
 • De bedeling gebeurt in een omslag met daarin de maskers voor alle gezinsleden vanaf twaalf jaar.
 • In de omslag zit er één filterset.
  • Uit deze filterset kan je zes filters maken die in het mondmasker kunnen gebruikt worden.
  • De filters moet je zelf op maat knippen. Klik hier voor een instructiefilmpje.
  • Let wel: Deze mondmaskers bieden ook zonder filter voldoende bescherming voor burgers. De filteroptie wordt voorzien voor professionele hulpverleners, zodat zij het kunnen versterken met eigen filters.
  • Voor meer info: zie verder op deze pagina.

Meer info

Beschermt een masker mij tegen het coronavirus?

De maskers beschermen niet jezelf, maar de mensen rondom jou (indien je besmet bent met het coronavirus maar het zelf niet weet). Het dragen van een mondmasker is een aanvulling op de bestaande maatregelen, die steeds nauwkeurig moeten opgevolgd worden.

Moet ik een filter gebruiken?

Deze mondmaskers bieden ook zonder filter voldoende bescherming voor burgers. De filteroptie wordt voorzien voor professionele hulpverleners, zodat zij het kunnen versterken met eigen filters.

Mag ik een filter gebruiken?

Het masker lijkt op een mini-kussensloop: onderaan zit een opening met een omslag. In die opening kan een vervangbare filter geschoven worden die dan door de omslag op zijn plaats gehouden wordt. Dit zorgt ervoor dat de filter netjes op zijn plaats blijft tijdens het dragen. Gebruik bvb. een koffiefilter of stukje keukenpapier, maar zorg dat die niet te zwaar is en dat je er goed door kan ademen.

Mogen kinderen dit mondmasker ook dragen?

Het dragen van een mondmasker is niet aangeraden voor kinderen jonger dan 12 jaar. Dit omdat het voor hen moeilijk is om het masker correct te dragen en alle voorzorgsmaatregelen juist op te volgen

Wanneer moet ik de filter best vervangen?

Als de filter nat is, moet je hem vervangen. Ook als je het masker afzet en erna opnieuw opzet, is het een goed idee om een nieuwe filter te gebruiken (en het masker te wassen).

ZELF AAN DE SLAG ... MAAK JE EIGEN MONDMASKER

Je vindt alle info op www.maakjemondmasker.be.

Welke stoffen kan ik gebruiken?

Katoen is perfect bruikbaar voor deze mondmaskers. Let erop dat de stoffen niet te dik zijn en dat je er makkelijk door kan ademen, dit verhoogt het draagcomfort. Gebruik geen te stijve of irriterende stoffen.

Waar kan ik stoffen verkrijgen?

Gebruik een T-shirt, een vaatdoek of bedlinnen, als deze van katoen zijn gemaakt kan je deze gebruiken om mondmaskers te maken. Als je stoffen zoekt, kan je best even rondhoren binnen je eigen netwerk.

Kan ik met elastieken werken in plaats van linten?

Linten zorgen ervoor dat er steeds voldoende afstand blijft tussen je handen en je gezicht en verhogen het draagcomfort. Elastieken kunnen na een tijd pijn veroorzaken. Elastieken zouden niet 100% virusvrij zijn na het wassen. Je kan zelf linten maken uit katoentricot (T-shirt, rekbaar dekbedovertrek,...) door stroken van 2 cm breed op 35 cm lang te knippen en deze uit te rekken. Heb je gewone, niet-rekbare katoen dan kan je met behulp van een biaisgeleider je linten maken.

Na hoeveel wasbeurten moet ik mijn masker weggooien?

De maskers worden gemaakt van katoen. Dit is een duurzame stof die wel wat wasbeurten kan verdragen. Als je voelt dat de stof verslijt of veel dunner wordt, kun je overwegen een nieuw masker te gebruiken.