Stad Peer breidt sensibiliseringsactie High Five uit en lanceert Five & Ride

Gepubliceerd op: donderdag 8 september 2022
Op donderdag 8 september is in basisschool de Dommelbrug de Peerse High-Five actie op gang getrapt. Deze actie zet kinderen van de basisscholen aan om meer te voet of met de fiets naar school te komen. Bovendien kent Stad Peer een primeur met de lancering van de eerste Five & Ride.

Burgemeester Steven Mathe├» legt uit: “Met de start van het nieuwe schooljaar willen we alle kinderen op een speelse manier sensibiliseren met deze High-Five actie. Vorig jaar kenden we al succesvolle High-Five campagnes in 2 Peerse scholen. We zijn verheugd dat we deze actie dit schooljaar kunnen uitbreiden naar 6 basisscholen.

Bovendien kent Peer een primeur met de introductie van de allereerste Five & Ride: dit is een kindvriendelijke oplossing om de verkeersdrukte aan de schoolpoort te verminderen en de veiligheid te verhogen. Op enkele honderden meters van de school zijn er zogenaamde Five & Ride plaatsen voorzien, waar de ouders hun kroost kunnen afzetten. Stapstenen wijzen vanaf deze parkings de kinderen via een veilige route naar school. Onderweg passeer je een High-Five paal waar je je polsbandje kan scannen.

In Linde hebben we de Five & Ride op de parking van het Driekoningenplein voorzien. Ook voor De Puzzel in Kleine-Brogel hebben we een Five & Ride zone voorzien in de Burgemeester Voetslaan (parking achter de kerk).

Toen de vraag kwam om de Five & Ride toe te voegen aan dit verhaal hebben we als stadsbestuur echt geen seconde getwijfeld. Als je op een aantrekkelijke manier zoveel mogelijk kinderen kan aanzetten om duurzamer, gezonder en veiliger naar school te laten komen, dan is onze missie geslaagd.”

In de volgende 6 Peerse scholen kunnen kinderen dit schooljaar gaan ‘high fiven’: Dommelbrug Linde & Wauberg, De mAgneet, de Uitvlinder, Basisschool Pieter Breughel en de Ticheleer.

Hoe werkt de High-Five actie alweer concreet?

Voor fietsers

In de fietsenstallingen wordt op een strategische plaats een fietsenteller gehangen. De kinderen krijgen een chip aan hun fiets. Wanneer ze de fietsenstalling binnenrijden wordt deze automatisch gelezen en worden er real-time fietsmuntjes verstuurd naar hun persoonlijke pagina. Zo kunnen ze virtuele muntjes verdienen.

Voor stappers

Op strategische plaatsen worden High-Five palen geplaatst. Deze locaties werden samen met de scholen bepaald. Op deze manier staan de palen op de slimste route naar school. Elk kind krijgt een slim bandje. Met dit bandje kan men muntjes sprokkelen door te ‘High-Fiven’ aan de scanpalen. Deze muntjes kunnen vervolgens ingeruild worden voor beloningen.

Een leuk platform met beloningen

Op het leerlingenplatform kunnen kinderen hun muntjes opvolgen, een avatar maken, medailles verdienen, klassenchallenges aangaan, oefeningen maken en nog zoveel meer! Stad Peer voorziet leuke beloningen zoals fietsgadgets, een ijsje en culturele of sportieve activiteiten.