Omruilactie oude afvalzakken tussen 1 december en 31 maart

Gepubliceerd op: dinsdag 9 november 2021
Op 1 januari 2022 verandert er heel wat op afvalgebied. Een nieuwe Vlaamse wetgeving bepaalt dat alle afvalzakken vanaf dan voor 80% uit gerecycleerd materiaal moeten bestaan. Verschillende soorten afvalzakken worden daardoor vanaf volgend jaar niet meer aanvaard.
Afvalsoort
Niet geldig vanaf 01/01/2022
Om te ruilen voor
Pmd (plastic, metalen verpakking en drankverpakking Blauwe zak met zwart treklint Nieuwe blauwe zak met wit treklint
Huisvuil Bordeaux zak Grijze zak
Groenafval Witte zak Groene zak

Wat met de oude zakken?

Vanaf 1 december 2021 tot en met 31 maart 2022 kan je volledige rollen oude zakken omruilen voor nieuwe rollen. Losse oude zakken kunnen niet worden ingeruild, maar mogen buitengezet worden tot en met 31 december 2021.

Hou rekening met volgende zaken bij het omruilen:

  • Het is niet mogelijk om een aangebroken rol afvalzakken om te ruilen. Het is dus niet mogelijk om 2 zakken om te ruilen tegen twee nieuwe zakken.
  • U kan enkel een rol afvalzakken tegen een gelijkaardige rol omruilen. Een voorbeeld: Het is niet mogelijk om 1 rol kleine bordeaux huisvuilzakken om te ruilen tegen 2 rollen pmd-zakken. Eén rol grote bordeaux huisvuilzakken wordt omgeruild naar één rol grote grijze huisvuilzakken. 
  • Pmd-zakken met zwarte lintjes kunnen vanaf 1 januari 2022 ook niet meer naar het recyclagepark gebracht worden.

Waar kan u oude rollen omruilen?

De oude rollen kunnen omgeruild worden op het recyclagepark van Limburg.net, Industrieweg in Peer. De openingsuren vind je hier: www.limburg.net/recyclageparken

Optimo

Vanaf 1 januari 2022 zal de afvalinzameling dankzij Optimo efficiënter en milieuvriendelijker verlopen. Eén afvalwagen komt dan op één dag verschillende afvalsoorten aan huis ophalen: huisvuil, pmd, textiel, keukenafval en tuinafval.