Ophokplicht voor pluimveehouders

Gepubliceerd op: zaterdag 31 oktober 2020
Heb jij pluimvee? Denk eraan dat er sinds 1 november een ophokplicht geldt voor pluimveehouders. Hobbyhouders moeten hun pluimvee binnen of onder netten voeren en laten drinken. Dat is nodig omdat het risico op vogelgriep in ons land toeneemt.

Met deze maatregelen wil minister van Landbouw David Clarinval vermijden dat pluimvee van professionele bedrijven en hobbyhouders in contact komen met wilde vogels die besmet zijn met het vogelgriepvirus. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) vraagt pluimveehouders om de maatregelen strikt toe te passen.

Vogelgriep is een zeer besmettelijke virusziekte waarvoor waarschijnlijk alle vogelsoorten gevoelig zijn. Er is geen wetenschappelijke indicatie dat het virus ook schadelijk is voor de mens. In België werd het virus voor het laatst in juni en juli 2017 gedetecteerd.

De besmetting kan plaatsvinden via direct contact met zieke dieren of door blootstelling aan besmet materiaal, zoals mest of vuile kratten. Ook via de lucht is indirecte besmetting mogelijk, maar over relatief korte afstand.

Wil je meer informatie over de vogelgriep en de ophokplicht? Je vindt alle informatie terug op de website van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen.