Opstap: gelijke kansen voor iedereen!

Gepubliceerd op: maandag 2 maart 2020
Met het project ‘OPSTAP’ zet de Stad Peer in op huiswerkbegeleiding voor jongeren uit het middelbaar onderwijs. Vrijwilligers begeleiden de leerlingen bij hun huiswerk en geven praktische tips. De broers Georges en Dré Meurs, frisse zeventigers, zijn twee van hen. 

BIJLEREN 

“Wij maken enkele uren per week vrij om jonge Perenaren te begeleiden bij hun ‘studie’ na de lesuren. Dit is absoluut niet ‘vakgebonden’, wij ‘ondervragen’, overhoren, leggen uit en - niet onbelangrijk - leren zelf heel veel bij”, vertellen Georges en Dré. Hoe pakken ze dit aan? “We proberen een vertrouwensrelatie op te bouwen met de jongeren die voor ons zitten. We zijn geen leraren - dat is trouwens ook geen vereiste om dit te doen - maar begeleiders. We bieden hen een vaste structuur en verwachten inzet, uiteraard.” 

MOTIVATIE 

“In overleg met de titularis werken we samen met hen aan de leerstof. Voor sommige van de jongeren een extra kans om toch door te zetten, ook al is de motivatie klein of de thuissituatie moeilijk om te studeren. Hun fierheid als ze goede resultaten behalen, is ook voor ons een pluim. Als we dan later nog contact hebben en we hebben hen een beetje op weg kunnen zetten om toch aan een hogere opleiding te beginnen … Missie geslaagd.” 

VRIJWILLIGERS GEZOCHT 

Georges en Dré zijn dringend op zoek naar collega’s. “Extra hulp is inderdaad welkom. Studenten in de lerarenopleiding moeten ook leerlingenbegeleiding doen. Dit zijn echter maar enkele periodes in het schooljaar. 

Het zou interessant zijn om enkele extra mensen te hebben die een schooljaar lang wekelijks enkele uren vrij kunnen maken. Gewoon, mensen die een hart hebben voor jongeren, hen helpen ‘leren leren’ en ook, mensen die zelf ‘bij’ willen blijven. Want, wist jij eigenlijk dat er 7 continenten zijn tegenwoordig? Vroeger waren er dat maar 6.” 

www.peer.be/opstap