Peer gaat toch voor kleinschalige en veilige evenementen

Gepubliceerd op: vrijdag 21 augustus 2020
De burgemeester van de Stad Peer heeft samen met de gemeentelijke Veiligheidscel en in overleg met de Gouverneur beslist om de eerdere besluiten over het verbod op de organisatie van publieke en private evenementen in te trekken.

De nationale Veiligheidsraad versoepelde deze week de maatregelen rond evenementen en ook de coronacijfers in Peer zijn al weer enkele weken positief. Bovendien merken wij een grote honger naar culturele evenementen. Daarom laten wij kleinschalige en veilige evenementen weer toe.

De gemeentelijke Veiligheidscel zat vandaag opnieuw samen en boog zich onder meer over het verbod op evenementen voor het najaar. Eind juli werd beslist om alle evenementen te annuleren tot eind oktober. Bijna een maand later is de situatie gewijzigd. Er is niet alleen de versoepeling van het aantal aanwezigen op evenementen door de nationale Veiligheidsraad, ook de epidemiologische toestand in Peer zit goed. Er zijn sinds 7 augustus geen nieuwe besmettingen bijgekomen. Intussen krijgen wij steeds vaker de vraag om toch kleinschalige evenementen te mogen organiseren. De honger naar vooral culturele activiteiten is erg groot.

CORONA PROOF BICC

Daarom laat de Stad Peer vanaf vandaag opnieuw evenementen toe. Op voorwaarde dat ze veilig en volgens de geldende protocollen georganiseerd worden.¬†Organisatoren die zich aan de afspraken houden, krijgen dan ook de toestemming op een activiteit op te zetten. Wij geven trouwens zelf het goede voorbeeld. Het nieuwe cultuurprogramma dat on hold werd gezet, wordt nu toch uitgerold. Het BICC organiseert vanaf eind september opnieuw activiteiten. Uiteraard voor een beperkt publiek en met aandacht voor de veiligheid. Daarnaast starten wij het project ‘Cultuur in het groen’ opnieuw op. Wij plannen de in september een aantal gratis optredens van Peerse artiesten op verrassende locaties. De toeschouwers moeten zich vooraf inschrijven.

VERENIGINGEN

Ook Peerse verenigingen mogen weer evenementen organiseren. Organisatoren toetsen hun evenement aan het COVID Event Risk Model waar ze meteen te zien krijgen of een evenement kan en onder welke voorwaarden. Daarna buigt ook het Schepencollege zich nog over de aanvraag. Wie veilig kan organiseren, krijgt toestemming. Een aantal activiteiten worden pas vanaf ten vroegste november weer opgestart. Onder meer de Dorpsrestaurants en een aantal activiteiten in dienstencentrum De Schommel moeten nog wachten. Daar zijn er vooral oudere deelnemers. Ook de Peerse kermissen kunnen weer georganiseerd worden, maar die komen er uiteindelijk niet. De organisatie van een kermis is momenteel niet mogelijk in combinatie met een veilige maandagmarkt. Bovendien organiseert Lommel op de datum dat Peer-kermis plaatsvindt een grote kermis. De meeste foorkramers trekken daar naar toe.

VOORZICHTIGHEID PRIMEERT

Ondanks de positieve cijfers, blijft voorzichtigheid aangewezen. Ik roep iedereen op om het dragen van een mondmasker te blijven volhouden en ook waar nodig afstand te houden. Op die manier dragen wij met zijn allen bij aan het succes van het herwonnen evenementenaanbod.