Peer krijgt 2 beweegbanken

Gepubliceerd op: woensdag 2 september 2020
De Stad Peer daagt Perenaren uit om op een leuke manier meer te bewegen met het nieuwe project ‘Vitamine P’. Daarom staan er sinds kort 2 beweegbanken in de stad: eentje in de voortuin van ’t Poorthuis en een in de speeltuin van Breugelhoeve.

Beweegbank

Een IPitup-beweegbank is meer dan een gewone zitbank. Het is een ontmoetings- en belevingsplaats die uitnodigt tot bewegen. De bank is immers uitgerust met zes verschillende fitnesselementen waaraan of waarop je meer dan 250 lichaamsoefeningen kan doen. Een infopaneel verduidelijkt welke oefeningen je kan uitvoeren. Bovendien kan je gebruik maken van de gratis IPitup-app voor een individueel aangepast trainingsschema.

De IPitup-beweegbank is werkelijk voor iedereen: jong en oud, sportief en niet-sportief, … Ook voor mensen met een lichamelijke beperking is de bank geschikt. Denk aan rolstoelgebruikers, G-sport activiteiten, enz.

De bank is zo gemaakt dat er – ook in deze coronatijden – voldoende plaats is om de bank met enkele personen tegelijk te gebruiken. We voorzien naast de banken een zuil waar je je handen kan ontsmetten.

Mobiele banken

De beweegbanken zijn mobiele banken. De bank voor ’t Poorthuis blijft staan, maar de bank in de speeltuin van Breugelhoeve is verplaatsbaar. Het is de bedoeling om deze bank in de toekomst regelmatig in een ander dorp te plaatsen en zo alle Perenaren te laten proeven van dit laagdrempelig beweeginitiatief. Als blijkt dat de beweegbank een groot succes is, kunnen we bekijken om op termijn in elk dorp een exemplaar te plaatsen.

Ontwikkeld door Perenaar

De bank werd in 2017 ontwikkeld door Miel Vanhaverbeke, een ex-Perenaar. Hij bedacht dit concept samen met zijn oud-studiegenoot Maarten Thysen. De beweegbanken worden trouwens bijna volledig in Limburg gemaakt. Voor de ontwikkeling ervan doet IPitup vzw, de organisatie van Vanhaverbeke, onder andere een beroep op de firma Algoneg uit Grote-Brogel. Frago – eveneens uit Peer – en een bedrijf uit Opglabbeek leveren de metalen onderdelen aan. Die worden dan weer gelakt in Bree.

Onderdeel van Vitamine P

In het beleidsplan van Stad Peer krijgen bewegen en gezondheid een belangrijke rol. Alle initiatieven waarbij de gezondheid van de Perenaar bovenaan staat, worden vanaf nu gebundeld onder de naam ‘Vitamine P’. Daarbij ligt de nadruk niet alleen op lichamelijke gezondheid, maar hebben we ook extra aandacht voor de mentale gezondheid van de Perenaar.

We zullen de komende jaren een aantal nieuwe initiatieven en activiteiten ontwikkelen, waarbij geestelijke gezondheid, gezonde voeding en beweging centraal staan. Zo opende begin dit jaar het JAC de deuren in jongerencentrum De Bak. In september starten we met het initiatief ‘soep met babbeltjes’ in de dorpen en in oktober zullen er weer heel wat positieve boodschappen in het straatbeeld verschijnen. We willen als stad meer mogelijkheden bieden om te sporten, zoals verschillende 'start to'-initiatieven, geschikte openbare ruimtes, cursussen en leuke alternatieven zoals bijvoorbeeld deze beweegbank. Tenslotte willen we de Perenaars letterlijk laten proeven van een gezonde levensstijl door de toegang tot gezonde voeding te vergroten.