Widdenog.be - het digitale geheugen van de Perenaren

Gepubliceerd op: vrijdag 21 april 2017
Vanaf nu kan je terecht op de historische website ‘Widdenog’. Dat is een soort interactieve geografische tijdslijn van Peer met verschillende lagen. De website bevat landkaarten en luchtfoto’s van de afgelopen 4 eeuwen. Hierop zijn enkele historische highlights van Peer te vinden.

Peer heeft een rijke geschiedenis en heel veel onderwerpen uit het verleden van onze stad werden al beschreven. In boeken, in tijdschriften van de heemkundige en culturele kringen, in de media of in artikels allerhande. Vanaf 23 april is het Peerse verleden ook digitaal te raadplegen via de website www.widdenog.be. Het idee kwam van Ben Creemers uit Wijchmaal. Een werkgroep van Peer650 met onder meer de Peerse historicus Thomas Schonkeren werkte het project verder uit. 

Plaatsen van herinnering

Op de website vind je een kaart waarop allerlei pinnetjes staan. Als je daarop klikt, krijg je een tekstje met wat inhoud over die locatie en een tijdslijn. Aan die tijdslijn kunnen mensen dan herinneringen aan toevoegen. Gaande van een filmpje of een foto tot een anekdote. Ze kunnen bijvoorbeeld zeggen: ‘Hier hebben wij nog ooit gewoond’, ‘Daar speelden we vroeger altijd tikkertje’ of ‘Op die plaats is Eddy Merckx ooit gevallen tijdens de Nacht van Peer’. Het moeten dus niet altijd bekende historische feiten zijn, het kunnen ook gewone, alledaagse herinneringen zijn. Ook het tijdstip van de herinnering is niet belangrijk. Een verhaal dat jouw grootvader altijd vertelde, maar evengoed foto’s van de nu al legendarische Chirofuif van gisteren.

Zetog op ne stoel

Die oranje stoelen overal in Peer?? Dat zijn 20 stoelen op 20 prachtige Peerse plaatsen van herinnering. 20 Peerse verhalen om te ontdekken. Geniet er van het uitzicht in de omgeving, mijmer over vroeger, en laat er vooral ook je eigen herinnering achter. Nog tot 31 juli. 

Zetog op de stoel.
Open de koker.
Lees de achtergelaten herinneringen van de Perenaren.
Laat ook jouw geschreven herinnering achter in de koker.

De achtergelaten herinneringen bij de stoelen worden nadien ook op de website Widdenog.be geplaatst.

www.widdenog.be

www.peer650.be