Peer650 – Een heel jaar feest in Peer

Gepubliceerd op: dinsdag 7 maart 2017
De Stad Peer viert feest in 2017. Het is immers precies 650 jaar geleden dat Peer stadsrechten kreeg. Onder de noemer ‘Onze stad, mijn stad, ieders stad’ maken het Stadsbestuur en de Perenaars er een eerbetoon van aan iedereen die meegewerkt heeft en nog meewerkt aan de uitbouw van Peer.

Verbondenheid, trots en uitstraling waren de drie kernwoorden waarrond in 2015 al de visietekst over Peer650 werd geschreven. Verbondenheid tussen de Perenaars, vertaald naar ‘onze stad’, trots op Peer, vertaald naar ‘mijn stad’ en bovenlokale uitstraling, vertaald naar ‘ieders stad’. Tijdens het feestjaar 2017 bouwt de Stad Peer aan een duurzame beleving voor de Perenaars en de bezoekers en dat via feestelijke ervaringen die nog lang blijven nazinderen. Duidelijke ambities, maar eigenlijk niet meer dan datgene waar Peer elke dag voor staat. Of met andere woorden: het DNA van de stad en haar inwoners in de kijker zetten, maar dan wel met een feestelijk strikje, getekend Peer650.

Het feestjaar is een mix van culturele hoogtepunten, creatieve ontmoetingen, sportieve uitdagingen en volksfeesten. Het programma is eveneens een kruispunt tussen verleden, heden en toekomst. Verschillende activiteiten en projecten grijpen terug naar het verleden. Dat is het geval voor de Stadssymfonie waar het Peer van vroeger en nu muzikaal geëerd wordt, dat is het geval voor de website ‘Widdenog’ waar ijkpunten uit de Peerse historie een verhaal krijgen en dat is het geval voor het Cartoonfestival waar Pieter Bruegel naar 2017 gebracht wordt. Het zijn echter de Perenaars van vandaag die de schouders onder deze projecten zetten. Als eerbetoon aan de stad waarop ze fier zijn. En fier blijven, want de verhalen over Peer650 zijn dan weer de basis voor de toekomst, ze zijn weer onderdeel van het toch al dikke boek dat over Peer geschreven is.

Muzikale opener op 11 maart

Dat Peer650 een muzikale opener krijgt, is geen verrassing. Peer en muziek, het is een perfect duo. Er zijn daarvan heel wat getuigen: van de bloeiende muziekacademies waar jongeren kennismaken met muziek over de verschillende muziekgezelschappen waar muzikanten diverse genres beoefenen tot bands, koren, beiaard of andere muzikale uitingen. Het Openingsconcert op zaterdag 11 maart geeft een ‘podium’ aan twee exponenten van ‘Peer Muziekstad’: Kevin Houben en Karel Schoofs. Ze zetten beide hun eerste muzikale stappen in het toenmalige Noord-Limburgs Instituut voor Kunstonderwijs, de huidige Kunstacademie Noord-Limburg. Ze werden als vanzelfsprekend lid van de Koninklijke Harmonie van Peer waar ze onder de vleugels van dirigent, mentor en intussen ook ereburger van de Stad Peer Willy Fransen hun muzikale ontdekkingstocht verderzetten. Het resultaat is gekend: Kevin en Karel werden muzikale toppers. Voor Kevin Houben is 11 maart 2017 een bijzondere dag. Zijn eerste symfonische compositie, die logischerwijze ‘Symphonie n°1’ heet, gaat vandaag in wereldpremière. Dat de eerste uitvoering gebeurt door het Nationaal orkest van België onder leiding van Dirk Brosse, is meer dan een bijzondere eer. Het is nu al een ultieme waardering voor de componist en in zijn kielzog iedereen die muziek in en uit Peer een warm hart toedraagt.

Widdenog vanaf 23 april

In de Peerse volksmond klinkt het wel eens: ‘Widdenog’? Weet je het nog of de vraag naar iets dat in het verleden gebeurd is. Widdenog(.be) is vandaag ook de naam van een website waar de link gelegd wordt tussen het geografische plan van Peer en de tijdslijn van de stad. Het is een soort interactieve geografische tijdlijn van Peer met verschillende lagen. Peer heeft een rijke geschiedenis. Die zelfs veel verder in de tijd gaat dan 1367, het moment dat Peer stadsrechten kreeg. De website ‘Widdenog’ toont een aantal zogenaamde ‘plaatsen van herinnering’ op de kaart van Peer. Dit zijn plaatsen en locaties waarover er één en ander te vertellen is. Dat kunnen historische feiten zijn, maar ook herinneringen, verhalen of anekdotes van gewone Perenaars. De website wordt op zondag 23 april voorgesteld, ter gelegenheid van Erfgoeddag.

Bruegel anno 2017 van 7 mei tot 31 juli

Het Cartoonfestival is ongetwijfeld één van de meest in het oog springende evenementen tijdens het feestjaar Peer650. Cartoons zijn van alle tijden, net als het onderwerp van het festival: Bruegel anno 2017. Dat de Peerse ereburger bekend is in de hele wereld, blijkt uit de inschrijvingen uit liefst 60 verschillende landen. De jury selecteerde 140 cartoons die te zien zijn tijdens de tentoonstelling van 7 mei tot en met 31 juli in de Blauwe Kiel op de Markt in Peer.

Volksdansen rond de Markt op 24 juni

Het Volksfeest op zaterdag 24 juni is hét moment om feest te vieren met alle Perenaars. Kortom, een dag waar de inwoners centraal staan: voor en door Perenaren. Dansen is een vorm van feest vieren. Dat is één van de uitdagingen voor het Volksfeest. Op de Peerse Markt zullen verschillende volksspelen opgesteld staan. Tussenin worden alle aanwezigen ook getrakteerd op hapjes en drankjes. Verwacht je maar aan heel wat Peerse lekkernijen waar Bruegel duimen en vingers bij zou aflikken. De gezamenlijke volksdans staat om 19 uur op het programma en daarna zijn er optredens. Om 22 uur sluiten we deze topdag af met een uniek muziekspektakel met een licht- en klankspel rond de Peerse kerktoren.

Games of Peer op 23 september

‘Games of Peer’ op zaterdag 23 september is ongetwijfeld de meest actieve activiteit in het feestjaar Peer650. De titel verwijst naar de serie ‘Game of Thrones’ waarin zeven koninkrijken met elkaar strijden. Bij de Games of Peer nemen de dorpen het tegen elkaar op. Het doel van het spel is vooral plezier, competitie en teambuilding. Speciale gasten op 23 september zijn de ploegen uit de Duitse Partnerstad Parchim en de petekinderen van de 10e Wing. Games of Peer vindt plaats op terreinen van sportzone De Deuster.

Vlaamse folklore op 24 september

Een dag Vlaamse folklore, dat is waar de Gildendag op zondag 24 september voor staat. Organisator Koninklijke Schuttersgilde Sint-Sebastiaan Grote-Brogel nodigde de collega-gilden van Vlaanderen uit. Op het programma staan er onder meer een optocht van de schutterijen in historische klederdracht, een vendelwedstrijd en volksspelen.

Notes & Beats sluiten af op 18 november

Peer650 heeft niet alleen een muzikale opener op 11 maart, het feestjaar wordt ook muzikaal afgesloten. Dat gebeurt op zaterdag 18 november met een nieuwe editie van 'Notes & Beats' van de Peerse Harmonie. Het is een vernieuwend concept waarin elektronische klanken in harmonie treden met klassieke muziek. De toeschouwer mag zich verwachten aan een afwisselend programma vol verrassingen voor jong en minder jong.