Plons Peer komt thuis in Hoeve Vermeulen

Gepubliceerd op: vrijdag 28 augustus 2020
Plons Peer-centrum krijgt vanaf 1 september een nieuw adres. De opvanglocatie verhuist naar Hoeve Vermeulen op de scholencampus in Peer. De voormalige boerderij werd gerenoveerd en uitgebreid en wordt nu een moderne en ruime opvang voor Peer-centrum en de vakantieopvang.

Beginnen doen we met een leuk weetje: De Standaard kent iedereen wel. Dat die krant opgericht werd door een Perenaar is al minder geweten. En dat die Perenaar geboren werd in Hoeve Vermeulen komt al helemaal uit de ver verstopte geschiedenisboeken. In 1866, bijna 155 jaar geleden, stond het wiegje van Arnold Hendrix in Hoeve Vermeulen. Apotheker Arnold trok uiteindelijk naar Antwerpen om daar De Standaard op te richten en het gebouw viel prooi aan de tand des tijd. De oude, langgevelhoeve (bouwjaar vermoedelijk 1737), was echter zo typisch voor de streek dat het beschermd werd. Omdat Kinderopvang Plons een nieuwe locatie zocht in de buurt van de Peerse scholen, werd één en één al snel twee.

ERFGOED

Het team van Meer! architecten specialiseert zich in de restauratie van historisch erfgoed en pakte uit met een bijzonder ontwerp. Naast de gerestaureerde hoeve, kwam er ook een tweede nieuwbouwvolume bij. Dat deel staat in verbinding met de oorspronkelijke hoeve. Zo vormen de twee een mooi geheel, in de stijl van de oorspronkelijke ‘Hoeve Vermeulen’. Een restauratiesubsidie stond in voor een deel van de kosten en in mei 2019 gingen de werken van start. Natuurlijke materialen, veel lichtinval, multifunctionele ruimtes, een overdekte speelruimte en een veilige buitenspeelplaats. Veel troeven dus voor de nieuwe bestemming van het gebouw.

BOOMGAARD

De aanpalende boomgaard wordt heraangelegd en uitgebreid met speeltuigen waar vanaf september kinderen uit heel Peer terecht kunnen. Plons zit op vijf locaties: Peer-centrum, Wauberg, Wijchmaal, Kleine-Brogel en Grote-Brogel. Op woensdagnamiddag en tijdens de vakanties komt iedereen in Peer-centrum samen, maar op de andere dagen zit ieder op zijn plek. (Let op: als gevolg van corona gebeurt de opvang voorlopig niet centraal). Door de nieuwe huisvesting kunnen er 100 kinderen terecht, wat zeker tijdens de drukke vakantieperiodes handig is.