Slimme camera's waken en beschermen

Gepubliceerd op: dinsdag 6 februari 2018

De politiezone Kempenland activeert begin 2018 een cameranetwerk dat is uitgerust met de befaamde ANPR-technologie. De camera’s herkennen nummerplaten die in de politiedatabanken zijn geregistreerd, zodat de patrouilles van de politie heel gericht kunnen werken en hun acties maximaal kunnen afstemmen.

De camera’s worden geïnstalleerd op de in- en uitvalswegen van de politiezone. Zij staan op het grondgebied van alle drie de gemeenten van de politiezone – Leopoldsburg, Hechtel-Eksel en Peer. 

Op Peers grondgebied komen ANPR-camera's op 6 locaties. Slechts op 1 locatie dienen deze ook voor trajectcontrole (Peerderbaan Wijchmaal). In de loop van januari plaatste men de palen. Binnenkort worden ook de camera's gehangen.

Veiligheidsbeleid politiezone ondersteunen

Het gebruik van de camera’s met ANPR-technologie biedt vele voordelen in het veiligheidsbeleid en helpt de politie op veel punten. Door de koppeling aan diverse databanken laat ANPR toe gericht opsporingen te doen naar bijvoorbeeld gestolen auto’s, onverzekerde motorvoertuigen, auto’s die niet (meer) gekeurd zijn, bestuurders die rijden ondanks een verbod tot het recht op sturen, geseinde voertuigen en personen, daders van vluchtmisdrijven, etc. 

Ook bij gerechtelijke opsporingen bewijzen dergelijke systemen regelmatig hun nut. Zo weten we dankzij ANPR welke voertuigen ons grondgebied hebben betreden en kunnen we opzoeken op welke plaatsen ze passeerden. 

De trajectcontroles – snelheidscontrole met vaste camera’s waarbij de snelheid over een heel traject wordt gemeten in plaats van op één bepaalde plaats – komen er voorlopig op vier grote verkeersassen in de politiezone. Er wordt in beide rijrichtingen gecontroleerd. In een latere fase wordt het systeem mogelijk nog verder uitgebouwd, net als het hele ANPR-project.