Sociaal Verwarmingsfonds helpt gezinnen met extra steun

Gepubliceerd op: dinsdag 30 augustus 2022
De vzw Sociaal Verwarmingsfonds komt voor een deel tussen in de betaling van de verwarmingsfactuur van personen die zich in een moeilijke situatie bevinden. Om recht te hebben op deze toelage dien je aan bepaalde voorwaarden te voldoen.
De energierekening verschilt per huishouden. Elk huishouden verwarmt namelijk op een andere manier en de voorwaarden van de leveringscontracten kunnen erg verschillen.
 
Wil je weten op welke steunmaatregelen jij kan rekenen? Het Sociaal Verwarmingsfonds werkte een handige tool 'Vraag het aan Mina' uit op haar website. Beantwoord een aantal vraagjes en de digitale assistente Mina helpt je op weg om de juiste steunmaatregelen terug te vinden.
 
Toelagen Sociaal Verwarmingsfonds werden verhoogd
Het Sociaal Verwarmingsfonds geeft zelf ook toelagen op energie, maar specifiek voor gebruikers van huisbrandolie of propaangas die zich in een meer kwetsbare situatie bevinden.
 
Deze toelagen werden verhoogd, door de stijgende energieprijzen. De maximumtoelage werd van 20 cent naar 36 cent per aangekochte liters verhoogd, afhankelijk van jouw specifieke aankoopprijs. Daarnaast kan je vanaf nu een toelage krijgen voor 2000 liter per jaar, in plaats van 1500 liter. Deze toelage geldt voor aankopen in bulk (om bijvoorbeeld een mazouttank te vullen).
 
Verwarm je met huisbrandolie of lamppetroleum (type c) en koop je dit in kleine hoeveelheden aan? Dan kan je vanaf nu rekenen op een forfaitaire toelage van 456 euro/jaar in plaats van 210 euro/jaar.
 
Toelagen van het Sociaal Verwarmingsfonds kan je aanvragen via jouw plaatselijk
OCMW-kantoor.
 
Vergeet je stookoliepremie van 300 euro niet!
Naast de toelage van het Sociaal Verwarmingsfonds, is er ook de stookoliepremie van de regering. De premie bedraagt 300 euro voor elke gebruiker van stookolie en/of propaangas in bulk. Je kan de stookoliepremie aanvragen bij de FOD economie.
 
Goed om te weten: de toelage van het Sociaal Verwarmingsfonds en de stookoliepremie zijn cumuleerbaar. Je kan ze dus allebei gelijktijdig aanvragen.