Welke steun kan je krijgen voor de hoge energiekosten?

Gepubliceerd op: donderdag 13 oktober 2022
Zorgen de stijgende energieprijzen bij jou ook voor wat ongerustheid? Wil je weten welke ondersteuning je kan krijgen? Bekijk hier een overzicht.

Onderzoek je energiecontract en -verbruik

Is jouw energiecontract op maat van jouw situatie? Vergelijk en vind het energiecontract dat bij jou past met de V-test van Vreg.

Doe de V-test

Via een energiescan kom je te weten hoe je thuis energie kan besparen. Een energie-expert komt bij je thuis en geeft tips over je verwarming, verlichting en huishoudtoestellen. Waar mogelijk voert de uitvoerder kleine energiebesparende maatregelen uit. Je kan hulp krijgen met vragen over je energiefactuur

Vraag een energiescan aan

Hou je verbruik in de gaten zodat je niet voor verrassingen komt te staan. De meterkaart van Fluvius helpt je om de evolutie van je elektriciteits- aardgas- en waterverbruik op te
volgen en te evalueren.

Meterkaart

Van energiezuinig verwarmen over verstandig omgaan met je toestellen tot spaarzaam verlichten: ga zelf aan de slag met deze besparingstips van Fluvius.

Besparingstips

Heb je recht op het sociaal tarief voor aardgas en elektriciteit en koop je een nieuwe energiezuinige wasmachine, droogkast, koelkast of diepvries? Dan heb je recht op een korting van € 250 bij de aankoop van je nieuwe energiezuinige toestellen. Vraag je kortingsbon online aan en als je aan alle voorwaarden voldoet, stuurt Fluvius je per brief een gepersonaliseerde kortingsbon ter waarde van € 250.

Fluvius kortingsbon

Betaal je niet te veel voor je energieverbruik? Zit je bij de juiste energieleverancier? Energiehuis Limburg zoekt het graag voor je uit.

Zitdagen Energiehuis Limburg

Heb je vragen rond wonen en energie? Maak een afspraak bij het Woonenergieloket van Stad Peer.

Afspraak woonenergieloket

Andere maatregelen

Neem een kijkje naar het overzicht van premies waar je eventueel recht op hebt.

Premies

Minimale levering aardgas

Ben je klant bij netbeheerder Fluvius en betaal je jouw aardgas via Prepaid (vroeger budgetmeter), dan kan je tussen 1 november en 31 maart onder bepaalde voorwaarden een minimale levering aardgas aanvragen om je woning te verwarmen. 

Meer info

Verwarmingstoelage stookolie

De vzw Sociaal Verwarmingsfonds komt voor een deel tussen in de betaling van de verwarmingsfactuur van personen die zich in een moeilijke situatie bevinden. Om recht te hebben op deze toelage dien je aan bepaalde voorwaarden te voldoen.

Meer info

Tijdelijke btw-verlaging op gas en elektriciteit

  • Verlaging van de btw op elektriciteit van 21% naar 6%, van 1 maart 2022 tot 31 maart 2023.
  • Verlaging van de btw op aardgas van 21% naar 6%, van 1 april 2022 tot 31 maart 2023.
    • Sinds 1 juli 2022 geldt de btw-verlaging ook voor appartementsgebouwen, woonzorgcentra, ziekenhuizen en andere plaatsen met collectieve verwarmingsinstallaties.

Stookoliecheque

Op 16-9-2022 besliste de federale regering om de stookoliecheque (voordien aangekondigd als premie van 225 euro) te verhogen naar 300 euro. Wie de 225 euro al gekregen heeft, zal automatisch het saldo van 75 euro op de rekening gestort krijgen.

Meer info

Sociaal tarief

Het sociaal tarief is een gunstig tarief voor elektriciteit , aardgas of warmte.

Meer info

Pellets

Er komt ook een steunmaatregel (250 euro) voor wie met pellets verwarmt. Meer details zijn hierover nog niet bekend.

Basispakket energie

De federale regering kondigde het Basispakket Energie aan. Wie een variabel energiecontract heeft (of een vast contract afgesloten of hernieuwd na 1 oktober 2021) krijgt van november 2022 tot maart 2023 (5 maanden) elke maand een korting op de gasfactuur (135 euro per maand) en op de elektriciteitsfactuur (61 euro per maand). Dit zal berekend worden op voorschotfacturen voor het einde van het jaar. Er zijn wel inkomensvoorwaarden aan verbonden. Bij mensen met een hoog inkomen, zal de korting later worden teruggevorderd via de belastingen. Dit basispakket geldt ook niet voor wie al recht op een sociaal tarief heeft.

Meer info:

Basispakket voor gas

Basispakket voor elektriciteit

Vraag het aan Mina

Wil je weten op welke steunmaatregelen jij kan rekenen? Het Sociaal Verwarmingsfonds werkte een handige tool 'Vraag het aan Mina' uit op haar website. Beantwoord een aantal vraagjes en de digitale assistente Mina helpt je op weg om de juiste steunmaatregelen terug te vinden.

Vraag het aan Mina

Bijkomende maatregelen Federaal crisisplan

Bekijk de maatregelen