Vanaf 1 mei strengere privacyregels voor huisdieren

Gepubliceerd op: dinsdag 23 maart 2021
Vanaf 1 mei worden alle contactgegevens op de chips van huisdieren automatisch anoniem. Alleen bevoegde personen zoals dierenartsen en politie kunnen die gegevens dan nog lezen. Eigenaars kunnen er wel voor kiezen om die gegevens openbaar te maken, maar dat is niet zo makkelijk.

Alle katten en honden moeten verplicht gechipt zijn in Vlaanderen. Op die chip staan de contactgegevens van de eigenaar en al die informatie staat in een online databank. Als een hond of kat wegloopt, kan het baasje snel gevonden worden door die chip uit te lezen. Momenteel kan iedereen die een chiplezer heeft die gegevens nakijken, maar dat verandert vanaf 1 mei. Vanaf dan worden alle gegevens automatisch anoniem, tenzij diereneigenaars toestemming geven om hun gegevens openbaar te maken.

Wat moet ik doen?

Je kan je gegevens pas openbaar maken vanaf 1 mei. Wat je nu wel al kan doen is zorgen dat alle gegevens die nu al in de databank zitten correct zijn. Hondeneigenaars kunnen nu al hun rijksregisternummer koppelen aan hun dier. Opgelet: als je hond op twee namen geregistreerd staat, kan je er geen rijksregisternummer aan koppelen. In dat geval registreer je het dier best op één naam, zodat je er een rijksregisternummer aan kan koppelen.

Vanaf 1 mei kunnen alleen bevoegde personen nog alle contactgegevens zien die op zo'n chip staan, tenzij je ze openbaar maakt. Wordt je hond gevonden door iemand die geen toestemming heeft om de gegevens te controleren, dan zal die enkel je naam en je telefoonnummer kunnen zien. Daarom is het zo belangrijk dat die gegevens kloppen.

Europese privacyregels

Vraag jij je af waarom je jouw gegevens opnieuw openbaar moet maken? Volgens Vlaams minister voor dierenwelzijn Ben Weyts is dat een gevolg van de Europese privacywetgeving: "De zogenaamde GDPR-regelgeving. Vroeger was de logica: al je gegevens zijn openbaar, tenzij je zelf aangeeft dat je ze wil beschermen. Nu is het omgekeerd: alle gegevens zijn privé, tenzij je ze openbaar wil maken."