Vlaams kampioenschap Tegelwippen

Van 21 maart tot en met 31 oktober 2023 vindt het eerste Vlaams Kampioenschap Tegelwippen plaats. Meer bloemen, bomen en geveltuinen maken Vlaanderen gezonder, koeler op warme dagen, meer klimaatbestendig en ook veel mooier. Stad Peer neemt graag de handschoen op en doet mee.

Vlaanderen is een van de meest verharde regio’s in Europa. Zestien procent van onze oppervlakte is verhard, dubbel zoveel als het Europese gemiddelde. Actie is dringend nodig. Tegels of beton inruilen voor groen of waterdoorlatend materiaal is een belangrijke manier om de effecten van de klimaatverandering tegen te gaan en om ons welzijn te bevorderen. Door deel te nemen aan het Vlaams Kampioenschap tegelwippen willen we iedereen motiveren om te ontharden maar we gaan ook zelf aan de slag.

Hoe kun je jouw steentje bijdragen?

Iedereen kan meedoen door tegels uit te breken in zijn voor-, achter- of geveltuin. Tegelwippen doe je in vier stappen:

  1. Eerst bepaal je waar je tegels gaat vervangen.
  2. Daarna verwijder je de tegels, graaf je het zand af en plaats je tuinaarde. Bestel eventueel de tegeltaxi (meer uitleg hieronder).
  3. Daarna kun je gaan planten of zaaien.
  4. Geef tot slot het aantal gewipte tegels in via de tegelteller op de website www.vk-tegelwippen.be. Niet alleen de gemeente met het hoogst aantal gewipte tegels valt in de prijzen, elke maand wordt een publiekswipper gekozen die een extra prijs wint.

Ook de stad doet mee

Peer streeft in al haar bouwprojecten naar maximale ontharding. Bij elke (her)aanleg van een straat bekijken we kritisch op welke manier we kunnen ontharden of verharding vermijden. Daarnaast gaan we zelf actief op zoek naar mogelijke locaties waar we tegels kunnen wippen. De plaatsing van geveltuinen stimuleren we ook al een tijdje met zowel logistieke ondersteuning als een subsidie.

De tegeltaxi 

Gedurende de duur van de campagne biedt Stad Peer de tegeltaxi aan: we komen jouw 'gewipte tegels' gratis ophalen. Vul hiervoor het aanvraagformulier in.

Aanvraagformulier tegeltaxi

Vervolgens nemen we contact met je op om de tegels op te halen. Je dient de tegels op het openbaar domein of vooraan op de oprit aan te bieden. En uiteraard gaat het enkel over tegels die je hebt uitgebroken in het kader van deze campagne. Zand en steentjes nemen we niet mee.

Zadenbib

Heb je tegels gewipt en weet je niet goed wat je moet planten of zaaien? De zadenbib in de bibliotheek van ‘t Poorthuis helpt je gratis op weg om de vrijgekomen ruimte om te toveren tot een mooi bloemenperkje of moestuintje.