Zinkassen in fundering Schansstraat

Gepubliceerd op: donderdag 26 september 2019
Bij de werken in de Schansstraat in Kleine-Brogel stelde de aannemer een historische fundering in zinkassen vast. De Stad Peer voerde de zinkassen af en onderzoekt momenteel de mogelijkheid om ze te hergebruiken.

De aannemer voert momenteel rioleringswerken uit in de Schansstraat in Kleine-Brogel. Bij deze werken werden zinkassen gevonden in de oude funderingen. Deze stof, een restproduct van de metallurgie, werd in het verleden regelmatig gebruikt bij zowel particulieren als op openbaar domein om wegen, pleinen en opritten te verharden.

Aangezien de zinkassen nog steeds zware metalen bevatten, is het aangewezen om de grond te saneren. Daarom werden de zinkassen afgevoerd naar de terreinen van Stad Peer langs de Industrieweg. Daar worden ze tijdelijk op een betonvloer gestockeerd. Op die manier kunnen de mineralen in de zinkassen niet in de ondergrond trekken. Momenteel onderzoekt de Stad Peer de mogelijkheid om de zinkassen achteraf te gebruiken in combinatie met cement als fundering voor de nieuwe rijweg. Deze aanpak is conform de regelgeving. Als dat niet mogelijk is, zullen alle zinkassen afgevoerd worden.