Zorg dat je niets mist door de griep.

Gepubliceerd op: maandag 30 september 2019
Elk jaar opnieuw brengt de winter vervelend gezelschap met zich mee: griep. Gemiddeld wordt één op de tien mensen ermee besmet. Meestal genezen ze vanzelf na enkele dagen, maar bij sommigen kan griep ernstige gevolgen hebben. Vaccinatie is de beste manier om je tegen griep te beschermen!

Vaccinatie is de beste manier om je tegen griep en vooral de gevolgen ervan te beschermen. Ben je gevaccineerd, dan is de kans dat je griep krijgt veel kleiner. Krijg je toch griep, dan word je met een vaccinatie minder ziek en is de kans op complicaties zoals een longontsteking veel kleiner.

WANNEER LAAT JE JE VACCINEREN?

Best tussen midden oktober en midden november. Zolang de griep niet in het land is, blijft vaccinatie nuttig. Het vaccin beschermt pas na twee weken en werkt maar één winterperiode. Een griepvaccin moet je dus elk jaar opnieuw krijgen.

HOE LAAT JE JE VACCINEREN?

  1. Vraag een voorschrift aan je arts en haal het vaccin bij de apotheker.
  2. Ga vervolgens zo snel mogelijk naar je arts om het vaccin te laten plaatsen.
    Bewaar het vaccin in de koelkast, anders wordt het waardeloos.

Ben je iemand voor wie het vaccin wordt aanbevolen, dan wordt jouw griepvaccin gedeeltelijk terugbetaald. Het kost dan ongeveer 6 euro. Heel wat mutualiteiten geven nog extra korting. Voor mensen die in een woonzorgcentrum of in sommige andere instellingen verblijven, is het vaccin gratis in Vlaanderen.

Meer informatie vind je hier.