In verwachting? Ontdek het gratis zwangerschapsaanbod!

Gepubliceerd op: maandag 31 juli 2023
Verwacht je een kindje? Er staan dit najaar heel wat interessante gratis workshops en lezingen op het programma ter voorbereiding op de komst van je kleine spruit. Schrijf je snel in.

Zwangerschapsworkshops (3 lessen)

Woensdag 11 - 18 - 25 oktober | 9.15 - 11.15 uur

Via 3 interactieve workshops bereiden we je voor op één van de mooiste en meest intense uitdagingen van je leven. Partners zijn ook welkom!

Workshop 1: In verwachting
Een baby op komst? Daar komt heel wat bij kijken. Wat moet ik weten over mijn zwangerschap? Welke zaken moet ik in orde maken?

Workshop 2: Borstvoeding
Tijdens deze interactieve workshop wordt er in spelvorm een goede basis gelegd voor een geslaagde borstvoeding.

Workshop 3: Bevallen? En dan ...
Als nieuwe ouder komt er veel op je af. Welk beeld heb jij van het ouderschap? Is dit gelijk aan de behoeftes van je baby? In deze workshop krijg je tips & tricks voor een realistische verwachting.

Meer info en inschrijven

Cursus EHBO voor baby's en peuters

Woensdag 8 november | 19 - 21 uur

Een aanrader voor alle opvoeders, ouders en grootouders! Leer alles over reanimatie, wondzorg, verstikking en verslikking, koorts, enzoverder bij baby's en peuters.

Meer info en inschrijven

Lezing: de (b)roze wolk

Zaterdag 18 november | 9.30 - 11.30 uur

Een baby krijgen is een grote gebeurtenis waar met het hele gezin naar uit wordt gekeken. Iedereen verwacht blijdschap, vrolijkheid en de roze wolk. Toch blijkt er meer bij te komen kijken. Een zwangerschap en een kind krijgen doet emotioneel wel wat met een mens.

Wil jij samen met je partner meer te weten komen over de (normale) emotionele veranderingen die jullie te wachten staan? Wil je graag geïnformeerd worden en je voorbereiden op de risicofactoren die deze wolk grijs zouden kunnen kleuren? Wil je graag andere (aanstaande) ouders ontmoeten en hierover brainstormen?

Kom dan op zaterdag 19 november naar de lezing 'De (b)roze wolk', waarbij klinisch psychologe Lien Sevens je inzicht geeft in de emotionele veranderingen tijdens de zwangerschap en na de bevalling. We beloven een voormiddag vol eerlijkheid, realistische verhalen, tips en handvaten.

Meer info en inschrijven

Introductiecursus baby- en kindergebaren

Donderdag 30 november | 19.30 - 21 uur

Een kind wil graag met je delen wat het beleeft en nodig heeft. Met baby- en kindergebaren geef je het kind een stem waarmee het dit uit zichzelf kan doen, zonder dat jij hoeft in te vullen waar het kind naar zou kunnen wijzen of wat het zou kunnen willen. Met de baby- en kindergebaren methode ondersteun je wat je zegt met gebaren. Hiervoor gebruiken we gebaren uit de Vlaamse Gebarentaal. We bieden bij deze mama's, papa's, opvoeders, geïnteresseerden een introductiecursus aan: één korte bijeenkomst van ongeveer anderhalf uur. Je leert een aantal gebaren, krijgt uitleg over de basis van het baby- en kindergebarenprogramma van 'Gebarenstem' en tips om er zelf mee aan de slag te gaan. De cursus wordt gratis aangeboden door Huis van het Kind Peer, maar op voorhand reserveren is verplicht.

Meer info en inschrijven

Lezing: Te klein om te blijven, te groot om te vergeten

Donderdag 14 december | 19.30 - 21 uur

Het is een pijnlijke realiteit maar helaas moeten veel ouders hun kindje voor, tijdens of vlak na de bevalling afgeven. Je weg zoeken bij dit verlies is ongelofelijk moeilijk. Dit kan veel stress teweegbrengen of als een traumatische gebeurtenis worden ervaren. 

Tijdens deze rollercoaster van emoties word je als ouder overmand door intens verdriet. Het leren leven met dit verlies vraagt veel tijd. Omdat er weinig wordt gesproken over zwangerschapsverlies, blijft dit verdriet vaak onzichtbaar voor de buitenwereld. Maar weet dat je er niet alleen voor staat. 

Tijdens deze lezing focussen we op hoe je dit verdriet anders kan leren vasthouden en hoe je als omgeving ouders van sterrenkinderen kunt ondersteunen. 

Meer info en inschrijven